Letnik: 1996_97 | Številka: 4 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

HOUSE OF PAIN

Truth Crushed To Earth Shall Rise Again

(Tommy boy, 1996)

Hojla, že naslov plošče nosi v sebi obilje simbolike. House Of Pain so bili pred izidom te plošče res zatolčeni v sam poden zemlje. Avtohtoni konzumenti rapa (se pravi črn geto) jim kredibilnosti in sposobnosti za delanje dobre rap muzike tako nikoli niso priznavali, čeprav so obe predhodni plošči dobro spravili v promet. Bela alternativna publika (torej kupci njihovih albumov) pa jih je bolj ali manj istovetila s Cypress Hill oziroma z njihovo producentsko entiteto, Soul Assasins.

Toda idila je šla po zlu še pred lanskim poletjem: House Of Pain so se kreativno razšli z DJjem Muggsom, šefom Soul Assasins in producentom velikega dela njihovih komadov. Le malokdo je verjel, da se bodo House Of Pain znali postaviti na svoje noge. In zgodilo se je prav to.

Na plošči Truth Crushed To Earth Shall Raise Again se srečamo s popolno redefinicijo zvoka House Of Pain. DJ Lethal in Everlast sta ustanovila produkcijski team (Killa Rhyme Klik) in se kar se le da oddaljila od soulassasinovskega zvoka: nova zvočna podoba je mehkejša in manj agresivna, ne slišimo Muggsovih piskajočih zvokov, zato pa nas pričaka dobršna merica simpatično zagruvanih basovskih linij, tu in tam pa naletimo še na kakšen klavirski sample. (Le-ti so v zadnjem času hudo popularni.)

Podjetni Irci so naredili še dve pametni potezi: k sodelovanju so povabili dva kredibilna ugledneža: Sadata Xa, ki sodeluje na prvem singlu Heart Full Of Sorrow, in Guruja, ki klepeče v remiksu komada Fed Up. Torej dva dodatna razloga, da bo na novo zraslo resnico v svoje uho spustil tudi kakšen črn pravovernež, ki mu do sedaj kaj takšnega ne bi niti prišlo na misel. Sicer pa zna zadeva blagodejno vplivati tudi na vaše počutje. Preverite.

Napo-Lee-Tano