Letnik: 1996_97 | Številka: 4 | Avtor/ica: BIGor

MAKE-UP

Love:Destination (Live! At Cold Rice)

(Dischord, 1996)

DELTA 72

The RandB Membership

(Touch and Go, 1996)

Obe skupini prihajata iz Washingtona DC, obe sta štiričlanski in sestavljeni iz predstavnikov ženskega in moškega spola ter se naslanjata na podobno glasbeno izročilo. Vezni člen obeh skupin je glasbeni projekt Cupid Car Club, ki se je po razpadu razdelil na Make-Up in Delta 72. Skupini sta sodobna slika dogajanja na washingtonski rockovski sceni, ki se je z določeno mero samokritike odlepila od prevladujočega prototipa Fugazi. Prej bi lahko rekli, da obe skupini sledita tirnicam, ki jih je postavil njujorški trio Jon Spencer Blues Explosion, vendar vsaka po svoje.

Med obema po razgibanosti in živosti bolj izstopa Make-Up, v kateri igrajo tudi člani skupine Nation Of Ulysess. Koncertni album Destination:Love, posnet v washingtonskem klubu Cold Rice, spominja z dinamiko in artikulacijo na legendarno Live At The Apollo Jamesa Browna iz leta 1962. Z vročo belo energijo se navezuje na črnsko zakladnico popularne glasbe, ne more pa skriti ukoreninjenosti v washingtonsko punk zemljo. Eno lepših presenečenj leta 96!

Delta 72 že z imenom pove, kje so njeni vzori, vendar pa z rhythm and bluesom ostajajo vse preveč šablonski. Za tiste, ki se navdušujejo nad idejami Blues Explosion in vsem, kar prihaja iz norih garaž 60-ih, bo to več kot lepo darilo. A prav pretirana navezanost na ta krog ne ustvari nujno potrebne energije, ki bi pritegnila pozornost tudi nekoliko bolj raznolikih ušes. Skupina si je zamislila opcijo, a je še ni sposobna dokončno realizirati, to je več kot razvidno iz nezaključene celote skladb. Plošča je prvi poskus, ki obeta, da bomo drugič dobili v roke pravo rhythm'n'blues bombo.

Prvenci so velikokrat zavajajoči. Glede na to, da obe skupini napovedujeta nov izdelek za letošnje leto, bomo lahko kmalu preverili, ali smo se upravičeno navduševali in napovedovali prihodnost, saj obe skupini izkazujeta dobršno samoiniciativnost in razvijanje lastnega sloga.

BIGor