Letnik: 1996_97 | Številka: 4 | Avtor/ica: Robset

RUSH

Test For Echo

(Anthem Records/Statera, 1996)

Z več kot dvajsetletno kilometrino se med nas vračajo legende kanadskega (kvazi) hard rocka, tričlanski Rush. Lastno pot so v začetku sedemdesetih gradili na težkem rocku tipa Led Zeppelin, s kompleksnejšimi prijemi so sredi osemdesetih prestopili na "heavy pop" področje, na zadnjih ploščah pa zopet prizanašajo z občutnejšo rockersko ostrino. Test For Echo je že sedemnajsti studijski album teh neustavljivih perfekcionistov, s katerim so nepričakovano uspeli tudi v ZDA.

Rush niso nikdar dosegli množične popularnosti, a vendar so njihovi koncertni nastopi vedno popolnoma razprodani. Kulten status v svetu heavy rocka in predvsem cenjenost v glasbenih krogih sta vsekakor indikatorja, da si bend zasluži več naše pozornosti. Test For Echo je, tako kot obe predhodni plošči (Counterparts in Roll The Bones), popoln primerek modernega rocka, kjer trojka Lee/Lifeson/Peart ne varčuje s kitarsko distorzijo, ki so jo v osemdesetih letih kar pošteno zapostavljali. Takrat so namreč začeli v glasbi "na veliko" uporabljati klaviature, ki so resda prisotne še danes, ampak v precej manjšem obsegu. Ves čas pa Rush v glasbi ohranjajo obilico harmonij in melodičnosti, zaradi česar mnogokrat prestopijo okvire žanrske razpoznavnosti. Hard rockovsko osnovo komadov nadgradijo s spevnimi refreni in jim dodajo milejšo zvočno kuliso, to se najbolj očitno pokaže v pesmi Virtuality, koder v vsej svoji neobičajnosti blesti vokalist Geddy Lee. Malce živahnejša je še instrumentalna Limbo, preostali del albuma pa prinaša skladbe počasnejšega tempa, med katerimi so briljantnejše (naslovna) Test For Echo, Driven, Time And Motion ter Totem. Nekdaj so se Rush napajali ob znanstveno fantastičnih in zgodovinskih zgodbah, to pot se z dobršno mero črnega humorja in sarkazma posvečajo sodobnemu (kibernetičnemu) človeku.

Virtuozni mojstri rocka seveda nadaljujejo v prepoznavnem melodičnem stilu, s stalnim producentom Petrom Collinsom in z vedno prepričljivim repertoarjem. V vseh teh letih so Rush venomer znali presenetiti, saj je njihova glasba izredno privlačna in (vsaj) na videz enostavna. In morda je prav to ključ do končnega uspeha.

Robset