Letnik: 1996_97 | Številka: 5 | Avtor/ica: Nikolai Jeffs

MANOLIN

Para Mi Gente

(Ahi-nama records, 1996)

Para mi gente je druga plošča mladega Kubanca Manuela Hernandeza (prva, Aventura loca, je izšla leta 1994), ki si je po diplomi iz medicine med bliskovito pevsko kariero prislužil vzdevek "doktor za salso". Manolin je izjemno popularen na Kubi, kjer si je prislužil kar nekaj hitov ter veliko občinstva in kjer so bile njegove skladbe v sami "špici" kubanske estrade, še preden je izšel njegov prvenec.

Manolin predstavlja prav tisto salso, ki se je inkubirala v Severni Ameriki, za podlago vzela kubanski son in se je potem, ko je bil vzpostavljen glasbeni dialog med Kubo in ZDA, izvozila nazaj na Kubo. Napačno bi bilo jokati, češ, kubanski son tako izgublja "čiste" ter "zgodovinske" oblike, in ob tem pozabiti, ne samo, da je salsa izšla iz kubanskega sona, temveč tudi, da se je sam razvoj "kubansko kubanskega" sona začel približevati tistim oblikam, ki jih je imela salsa v ZDA tudi v časih, ko so se še ribe v morju med Miamijem in Kubo "za vsak primer" raje držale teritorialnih voda. S tega stališča je Manolin pravcato malo maščevanje sodobne kubanske godbe severno- in latinskoameriški salsi, kajti vrli dohtar se povsem brez težav vključuje v njene tokove. Celo prevzema vodstvo...

A vendar je ta invertirani imperializem - četudi mi je sama ideja ljuba - v glasbeni tekmi med Kubo in ZDA nekakšen moment drobnega poraza: zvok je izpiljen in plošča je plesna, toda nekako premedla, (še enkrat) nekako neinventivna, in po poslušanju se ne moremo znebiti vtisa, da bi raje namesto (tokrat zadnjič) nekake zdravniške preciznosti slišali spev šamana z vso nepredvidljivostjo in (četudi najbolj drobno) razparanostjo, ki se šamanom pritiče. In glede na zgodovino odnosa do severnoameriške salse je zaključek lahko le postmodernističen: tesnoba okoli Para mi gente je tesnoba spektakularne ekonomije, kjer se je vse oddaljilo v predstavo in podobo in ki se seveda zaveda, da je želja po avtentičnosti prazno iskanje izgubljenega izvora, pa vendar se ne more upreti skušnjavi, da ne bi tovrstnega izdelka kubanske salse zavrnila.

Nikolai Jeffs