Letnik: 1996_97 | Številka: 5 | Avtor/ica: Kesma

RAZLIČNI IZVAJALCI

Trance Pacific Express

(Volume/Dallas, 1997)

Britanske založbe Volume ni potrebno posebej predstavljati (poplava kompilacij: 5-krat Trance Europe Express, 2-krat Trance Atlantic, 2-krat TEXtures, Breakbeat Science). Tokrat so se Angleži odločili predstaviti elektronsko glasbo daljnih sorodnikov, ki so jih zapustili pred več kot 500 leti - prebivalcev Avstralije in bližnjih otokov.

Na dvojnem cedeju je zmiksanih v fade in-out slogu 25 (12+13) ekskluzivnih (kot na vsaki Volume kompilaciji), različnih in neznanih projektov (op. avt.: na promo cedejih so podpisani samo bendi in ne avtorji komadov, tako da so zame, razen Mystic Force, sami iksi in ipsiloni). Ne glede na neznanost je takoj slišati velik vpliv britanskega sounda (techna, trancea, break beata...). Prav tako boste našli komade, za katere boste prepričani, da ste jih slišali na kakšni od kompilacij TEX ali TA, in se srečali z neizvirno izbiro imen, npr. Future Sound of Melbourne. Preseneča pa ogromna uporaba bas linij, ki jih nisem predvidel za deželo "klokanov" (če če nisi bral(a) Alana Forda, beri kenguru). Kot celota ima cede svoj groove, začinjen z umirjenimi komadi, in 'drajva' skoraj poltretjo uro z zvoki break beata, melodičnega in psiho transa, drum'n'bassa, hip-trip hopa in s t(r)ips-of-da-cede-komadi: Future Sound of Melbourne z ekstaziranim, melodičnim tranceom, Shaun Keyt s JB 3 e-drajvi, Dave Hudson z didgeridoo tripom (pričakoval sem več staroavstralskih inštrumentov) in Josh Abrahams z deep fonky housom, ki bo gotovo boomer na svetovnih house-floorih.

Suma sumarum, v deželi down under se dogaja elektronska glasba, kot da se Avstralija ni nikoli fizično odcepila od Evrazije ali katere druge celine. Pričakovati je popularizacijo avstralskega "originalnega" zvoka na drugih kontinentih in končno večje premike techno plemen po planetu, saj so se zadnji tribe-meltowni zgodili na obali Goe. Upam, da bo več Evropejcev na melbournskem Love Parade in več Avstralcev na istoimenski "prireditvi", ki bo potekala prvi vikend julija letos v Berlinu.

Kesma