Letnik: 1996_97 | Številka: 7 | Avtor/ica: kEsma

RAZLIČNI IZVAJALCI

Breakbeat Science II

(Volume/Dallas, 1997)

Baj'd'vej, ocenjevati takšno ploščo je velikokrat nehvaležno delo, in da bi imeli miren spanec, bom uporabil primerjave s predhodnico BBS I. BBS II se ponuja na tržišču kot dvojni CD, MC ali 5-krat 12-inčni vinil z 21-imi drum'n'bass (breakbeat) izbranimi in seveda do zdaj nikoli prej realiziranimi komadi, zraven je tudi tokrat 120 (fullcolor na gladkem papirju, CD format) strani obsežna bukla.

BBS II vsebuje veliko več "art core" muske, veliko več časa je posvečenega komunikaciji med izvajalcem in prenašanju občutkov - muke, upanja in sreče - v glave poslušalcev. Na enki so bili melodični zvoki in lahke (E-zee) melodije 3-krat bolj zastopani kot tukaj, to seveda ne pomeni, da to ni dens glasba in da se nanjo ne bi mogli odzvati z gibi. Prisotna je ritmična izpopolnjenost, brez harmoničnih prizvokov in z njimi, učinki ob poslušanju so velikokrat hipnotični. Če zaprete oči in se prepustite zvokom, ni nič čudnega, če zdrsnete v kakšno drugačno stanje (pod)zavesti, recimo trans (vzporedni nus-efekt). Kot vsaki dobri hrani so dodali jazzy, orientalske, etno in hip-hop začimbe.

Pisec ima raje drugi cede, posebej komade: Kosh and St. Files-Soundtrack, Cleveland Watkiss-Introducing in Endemic Void-Zen.

Če sem vas prepričal ali pa če boste uživali v kakšnem drugem brainfoodu - dober tek!

kEsma