Letnik: 1996_97 | Številka: 7 | Avtor/ica: Branko Rožman

QUARTET AVANCE

Kazinska dvorana SNG Maribor, april 1997

Je že tako, da ljubitelji sveže glasbene produkcije doživljamo redke obiske tujih zlatih prinašalcev sodobne glasbe (ne da bi zanemarjali domače, da se razume) podobno kot podaniki guruje. Tako nam je po očitni prevladi tradicionalnih sporedov v simfoničnih in komornih abonmajih koncert Quarteta Avance (Nemčija) odrešilno očistil slušne kanale. Ansambel, ki dlje časa čvrsto deluje v enaki zasedbi štirih brezhibnih instrumentalistov, predstavlja novo glasbo v inerpretaciji, ki ustvarja atmosfero, v kateri zamika, očara invznemiri občinstvo do popolnega tapljanja s posredovano materijo. Sven Kieble na klavirju, Cornelius Himmel na violončelu, David Smeyers na klarinetu in sksofonu ter Michael Svoboda na pozavni in evforiumu so kapacitete sodobnih stremljenj, ki imajo za sabo izjemno diskografsko produkcijo ter sodelovanja z velikimi imeni, kot so

Stockhausen, Zappa, Lachenmann... So sodelavci različnih evropskih inštitutov in nosilci prestižnih glasbenih nagrad. Temu primerno je bil program po visokih principih izbora skladb, s popolno obdelavo in precizno izvedbo.

Nastanek najstarejšega dela, ki smo ga slišali, sega v leto 1968, kar nekaj pa se jih je postavljalo z letnicami 1992, 1995, 1996. Enajst del Goreckega, Nymana, Feldmana, Smolke in drugih nam je ponujalo bogato paleto kompozicijskih tehnik in vizij, vštevši prostorsko dinamiko izvajalcev, njihovo retorično in pantomimično gledališče ter uporabo dodatnega preparirnega klavirja, ki ga je priskrbel organizator. Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor je koncert vzorno organizirala v sodelovanju z Goethejevim Institutom iz Zagreba in ga postavila v Kazinsko dvorano, ki se je zopet izkazala kot očarljiva koncertna gostiteljica. To, da je po po prvem delu koncerta v dvorani ostala samo peščica občinstva, da to ni motilo izvajalcev in da se je večer navdušeno končal z dodatkom, je že zgodovina.

Branko Rožman