Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: BIGor

Rock katakombe

Kalifornijski vztrajneži

Kalifornija ni le dežela sonca, "napumpanih" lepotic in "nabildanih" fantov z Beverly Hillsa ali Melrose Place, ampak tudi konec sveta, zasvojen z rockom kot načinom življenja. Glavni del dogajanja se odvija med mestoma Los Angeles in San Francisco, ob njiju ne gre spregledati tudi še južnejšega San Diega. To ni le konec sveta, kjer bi se igral samo 'surfbeachboyevski' rock and roll in melodičen, poskočen pop core. Že hiter pogled po bogatih arhivih o tamkajšnjem dogajanju prikaže neverjetno pestro in raznoliko glasbeno dogajanje, ki živi v sozvočju različnih okusov in stilov, k temu največ prispeva ravno podnebje.

Urbanizirana kultura Kalifornije je več kot nazorno prikazana v glasbenem dokumentarcu The Decline Of Western Civilization, ki nam neposredno približa dogajanje na kalifornijski punk sceni na samem začetku 80-ih, ko so se po odrih skupaj potikali melodični rockerji X s pevko Cervenko na čelu in ljubezenski trio Alley Cats ter ob njih agresivni punkerji alias hardcorovci Germs, Black Flag, Circle Jerks in Fear, ki so bili dober primer urbane gverile, polne hedonizma in razvrata. To je bila generacija skupin, ki je prekršila številne tedanje zakone glasbene industrije in ki se je - podobno kot nekatere pomembnejše punk skupine po Ameriki - držala starega punkovskega pravila 'naredi si sam'. Leta 78 so člani Black Flag ustanovili založbo SST za izdajo prvenca Nervous Breakdown, s katerim so se zapisali med prva imena ameriškega hard cora. Leto kasneje sta v San Franciscu podobno nastali še dve zanimivi založbi: Alternative Tentacles, ki so jo ustanovili Dead Kennedys z Jellom Biafro na čelu za prvenec - singel California Uber Alles,in Subterranean Records, ki so jo za nadzor nad svojimi izdelki ustanovili Flipper. Vse tri omenjene založbe so krojile pomembne smernice razvoja kalifornijske scene, saj so ob svojih izdajah skrbele tudi za izdaje drugih skupin.

Ob vseh omenjenih skupinah ne gre spregledati zelo pomembne skupine Descendents, ki je z melodično, natančno, hitro in lahkotno punk energijo postavila vse osnove za tako imenovan kalifornijski punk core. Descendents so se že s prvencem - mini albumom Fat - izkazali kot zelo afirmiran, zrel band, ki je višek dosegel s tretjim albumom I Don't Want To Grow Up iz leta 1985. Zaščitni znak skupine je bil inteligentni pevec Milo Aukerman, ki je bil razdvojen med ljubeznijo do petja v Descendents in željo, da bi študiral biokemijo. Po njegovem drugem odhodu na študij se je preostali del skupine preimenoval v All, po naslovu petega albuma skupine Descendents, to zgovorno nakaže, kaj je ta zasedba ohranila. V nasprotju z Descendents so Black Flag slog razvijali progresivno. Razlog gre iskati v nenehnem menjavanju članov, od katerih je od samega začetka ostal le Greg Ginn. Leta 81 se mu je pridružil še Henry Rollins, ki se je v Kalifornijo preselil iz Washingtona D.C.. Razvoj kitarskega sloga Black Flag je razviden na treh postajah: prva je mini album Nervous Breakdown s punkersko corovskim nabojem, druga je Slip It In, s katero začnejo obračati kitarsko stran od corovskih k bolj hardrockovskim rifom, in zadnja In My Head, ki se že giblje po meji crossoverja, ki pa to ni. Prav nič kalifornijskega sonca ni sijalo tudi v skupini Flipper iz San Francisca, ki je s svojo godbo v začetku 80-ih zaorala v ledino hard core gibanja in z drugačnim zvokom postavila nekatere temelje tistemu, čemur se je konec 80-ih začelo dodajati pridevnik 'noise'. Skupina je leta '87 razpadla zaradi overdoza osrednjega člana Willa Shatterja, vendar se je po šestih letih molka vrnila z albumom American Grafishy pri Def American, a plošča ni naletela na pretiran odziv.

Prav obratno so lani udarili Descendents z Milom na čelu z albumom Everything Sucks, s katerim so še enkrat dokazali, da so še vedno edini in edinstveni. S pomenljivim naslovom odličnega albuma, izdanega v pravem trenutku in na pravem mestu, so - metaforično povedano - sežgali cel kup revival punk core plošč zadnjih nekaj let. Album Everything Sucks je izšel pri kalifornijski založbi Epitaph; v začetku 80-ih so jo ustanovili člani skupine Bad Religion, ki so z Descendents bistveno prispevali k oblikovanju kalifornijskega punk zvoka. Danes je skupina Bad Religion že pri veliki založbi, vendar pa njen ustanovni član Brett Gurewitz nadaljuje pot z založbo in se je uveljavil tudi kot izvrsten producent. V zadnjih letih je založba Epitaph postala ena najuspešnejših neodvisnih založb na svetu, predvsem po zaslugi MTV-jevskega uspeha Offspring in punkersko aktivističnega vztrajanja NOFX. Vendar ob vseh punkersko corovskih bendih, ki so se znašli pod njenim okriljem, na primer Rancid in Total Chaos, ne gre spregledati, da je Brett poskrbel tudi za manj stereotipne punk skupine, denimo za rollerske The Humpers, rockerske Gas Huffer in punkerske New Bomb Turks. Ponos založbe je zagotovo to, da je uspela prepričati nekdanjega kitarista MC5 Wayna Kramerja, da je začel snemati plošče. V slabih treh letih je Epitaph izdal že tri plošče tega legendarnega kitarista, ki je s slogom igranja in z več kot samo pomembnimi rockerskimi kitarskimi rifi preusmeril nekatere ustaljene tirnice rockovske zgodovine.

Ob uspehu Epitaph nikakor ne gre spregledati, da Biafrova založba Alternative Tentacles še vedno deluje in da se letos napoveduje izdaja že dvestotega albuma, ki bo podobno praznična izdaja kot Virus 100 (nekakšen Tribute To Dead Kennedys). Virus 200 bo ponovna izdaja vseh posnetkov legendarne teksaške zasedbe Dicks, ki se je konec prve polovice 80-ih z Garyjem Floydom preselila v San Francisco, ki še danes velja za meko glasbene ustvarjalnosti, v katero se je zateklo že veliko glasbenikov z različnih koncev sveta. Ob teh kronoloških izdajah pa Biafra skrbi za nenehno izdajanje ne le že uveljavljenih skupin iz polpretekle punk core zgodovine (NoMeansNo, D.O.A.), ampak vedno znova išče nova atraktivna imena, med katerimi je v zadnjem letu izstopal band Zen Guerilla. Ob tem se je Biafra izkazal z različnimi projekti (z NoMeansNo, D.O.A., s projektom Tumor Circus etc.), zaradi katerih je tudi izgubil nekatere privržence in bil celo hudo poškodovan zaradi 'country' projekta z Mojom Nixonom. Vendar starec še vedno vztraja v borbi proti cenzuri in se je letos vrnil z novo ploščo projekta LARD. To je še en primer več, da večina tistih, ki so začeli v začetku 80-ih, še vedno vztraja (če niso medtem umrli zaradi pretirane odvisnosti od drog) in je še vedno na tekočem s sodobnim dogajanjem oziroma je del tega dogajanja v vlogi glasbenika, založnika, producenta in lastnika kataloga za naročanje po pošti.

BIGor

IZBRANA DISKOGRAFIJA:

Black Flag - Nervous Breakdown (SST, 1978)

Dead Kennedys - Fresh Fruit For Rotting Vegetables (IRS, 1980)

Flipper - Gone Fishin' (Subterranean records, 1982)

Black Flag - Slip It In (SST, 1984)

Black Flag - In My Head (SST, 1985)

Descendents - I Don't Want To Grow Up (New Alliance, 1985)

LARD - The Power Of LARD (Alternative Tentacles, 1989)

Različni - Virus 100 (Alternative Tentacles, 1992)

Jello Biafra and Mojo Nixon - Praire home Invasion (Alternative Tentacles, 1994)

Descendents - Everything Sucks (Epitaph, 1996)