Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Tatjana Gregorič

Otroški godalni orkester YEM

Glasba kot instrument povezovanja

Junija 1995 sem z Otroškim godalnim orkestrom YEM (Young European Musicians) potovala na 4. glasbeni festival Mladine Evrope v Budimpešto in na enotedenskem druženju z mladimi entuziasti odkrivala mikavnosti in tudi manj svetle note enkratnega projekta, ki ga je skoraj idealistično zasnoval tržaški violinist in pedagog Igor Kuret.

Orkester, ki ga sestavljajo od osem do šestnajst let stari gojenci slovenskih, italijanskih in hrvaških glasbenih šol, je zaživel leta 1994 v okviru mednarodnih povezav v glasbeni umetnosti, združenih v projektu Goriška. Kuretova zamisel je bila že istega leta med 57 projekti iz vse Evrope izbrana za najboljši projekt mednarodnega povezovanja na kulturnem področju, in sicer na natečaju, ki ga je razpisalo avstrijsko Ministrstvo za kulturo (Urad za stike s sosednjimi državami). Avtor projekta Goriška je za nagrado prejel štipendijo za dvotedenski intenzivni seminar za kulturni management. Kuret je projekt podrobno predstavil v Mednarodnem centru za kulturni management v Salzburgu in ob koncu seminarja tudi na Dunaju. Z osebnim dopisom je Kuretu za delo, ki ga opravlja z mladimi glasbeniki v mešanem kulturnem prostoru, čestital tudi Yehudi Menuhin. Godalni orkester ne povezuje le zelo mladih ljudi različnih narodnosti, ki so svoje otroštvo zapisali tudi glasbi; to žlahtno gibanje povezuje tudi številne odrasle več sosednjih držav, starše, ki otrokom pomagajo in jih spodbujajo pri vztrajanju v svetu glasbe, saj se zavedajo moči, ki jo ima ta delikatna in zahtevna muza v razvoju mladega človeka.

Vzgoja orkestra poteka vse leto. Za mlade glasbenike skrbijo glasbeni pedagogi v sedmih področnih središčih (Firence, Rimini, Padova, Gorica, Nova Gorica, Trst, Koper, Ilirska Bistrica ter Budimpešta - v zadnjem času so se namreč orkestru pridružili tudi mladi madžarski sovrstniki). Med šolskimi počitnicami se vsaj štirikrat na leto vse te manjše skupine srečajo na nekajdnevnih intenzivnih pripravah, skupaj vadijo od 6 do 7 ur na dan in oblikujejo pravi orkester, ki pod veščo roko Igorja Kureta oživlja partituro izbranega skladatelja in njegovo glasbo oplemeniti z iskrenim hotenjem pristne mladostne zagnanosti.

Otroški godalni orkester YEM je igral že v vseh državah, od koder prihajajo člani. Med pomembnejše nastope pa ansambel uvršča predstavitev na 4. glasbenem festivalu Mladina Evrope v Budimpešti, nastop v Bleibergu na slavnosti ob tisočletnici Avstrije, slavnostno predstavitev v dvorani Slovenske filharmonije ob 25. obletnici delovanja Glasbene mladine Slovenije ter vrsto koncertov po Italiji in Sloveniji, zlasti na Primorskem. Mladi so igrali tudi na dobrodelnih prireditvah, posebej so se izkazali na državnem tekmovanju mladinskih orkestrov in komornih skupin v Castiglionu del Lago pri Perugi, kjer so prejeli 1. absolutno nagrado.

Povezovanje različnih kultur, kjer nosilci zaradi specifike in pozitivnosti različnega (mešanega) dajejo iskrive, visoko kvalitetne rezultate v glasbi, igranje v skupini, v kateri se vzgaja medsebojno poslušanje (sodelovanje) in razvija kultura miru, so motivi, s katerimi Igor Kuret in njegovi prijatelji gradijo podobo Otroškega godalnega orkestra YEM. Gradijo pa tudi vizijo (ki bi lahko postala resničnost!) o delovanju orkestra, ki postavlja temelje vrhunskemu orkestru srednjeevropskega prostora. Ta bi seveda moral tudi v prihodnosti ostati zvest vsem elementom izhodiščnega motiva nastanka: glasba kot instrument povezovanja, glasba ne zgolj estetski užitek, ampak pomemben instrument medsebojnega druženja.

S srčiko delovanja Otroškega godalnega orkestra YEM se bomo lahko srečali že med 5. in 19. julijem na Mednarodni poletni šoli za mlade glasbenike, ko bo orkester v Postojni sprejel v svoje vrste nove člane, ki bodo izbrani na kratki avdiciji. Z intenzivnimi vajami bo ansambel pripravil program, s katerim bo koncertiral že v teh dveh tednih. Vaje bodo obogatili z Delavnico za orkester (namenjena je otrokom med šestim in devetim letom starosti). Ob Igorju Kuretu bodo mlade glasbenike pripravljali docenti Ava Acsne (Madžarska), Annalica Clemente (Italija), Robert Poech (Avstrija) in Ivan Šestak (Hrvaška). Med 12. in 19. julijem se bodo “Yemovci” (obvezna bo prisotnost staršev) preselili na Otroški festival, ki bo potekal med Mirovno konferenco IDRIART na gradu Borl pri Ptuju.

Tatjana Gregorič