Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: BIGor

BAD LIVERS

Hogs On The Highway

(Sugar hill, 1997)

SUPERSUCKERS

Must've Been High

(Sub pop, 1997)

Pred kratkim je prišlo v sodobnih rockovskih krogih do pravega izbruha raziskovanja in manipuliranja z bluesom, in to je medijsko potisnilo na stran kopanje po drugih kosih bogate zapuščine in predzgodovine popularne glasbe. A v zadnjem času se je razkrilo, da ni več meje, ki bi jo glasbenoraziskovalni duh spregledal, in ni konzerve, ki se je ne bi odprlo. Ravno to omogoča, da se rock ne bo izpel, pregloboke so njegove korenine. Stara semena so obrodila novostare plodove, iz katerih se je razrasla prava džungla, njeni otroci pa so med drugimi tudi Supersuckers in Bad Livers.

Arizončani Supersuckers, živeči v nekdanji meki grunga - Seattlu, so svojo kavbojsko punk ikonografijo okrnili, vendar so ohranili kavbojski videz: postali so del tako imenovanega novega countryja. Po tretjem albumu Sacrilicious so se spustili po slapu z legendo countryja Williejem Nelsonom, ki je tudi eden od odgovornih za preskok skupine iz trdega, nabritega in hitrega punk rocka v umirjene, elegantne country vode. Četrti album Must've Been High je glasbeni argument za legalizacijo marihuane, odseva pa vso predanost western vetru, ki je poln country eklektike. Elektrika je zavržena in tukaj so akustične kitare, ki pa še vedno ohranjajo glasbeno delikventstvo, le zven se je spremenil. Country atmosfera brez prepotentnosti in sveta reklam da tej živi plošči tisti žmoht, ki pritegne pismenega in nepismenega, saj so ohranili staro dobro lastnost, da pervertirajo bolj ali manj znane rife in elemente v samosvoj izraz.

Na albumu Must've Been High srečamo kar nekaj povabljenih glasbenikov, med katerimi izstopajo Kelly Deal, Jesse Dayton in Randall Jamail za producentsko mizo. Podobna sodelovanja skupina že napoveduje z novim mini albumom, na katerem bodo zaigrali skupaj s Stevom Earlom.

V nasprotju s Supersuckers, ki jim bodo nekateri prilepili nalepko konvertitstva, so Teksačani Bad Livers ostali zvesti svojemu bluegrassu, le da so zamenjali čikaško Quaterstick z založbo Sugar Hill, ki jim omogoča dostop do bolj konvencionalne publike. Predanost ameriški tradiciji so obogatili s pretanjenim čutom za vložke, obarvane s polko in klezmerjem. Bad Livers so otroci Hanka Williamsa in Jimmieja Rodgersa, danes so zrel kvartet, poln ljubezni in veselja do ameriške tradicije, ki jo predelujejo po svoje. To dela njihovo godbo na novem albumu bolj dinamično in raznoliko, še vedno pa puščajo vtis anahronistov, in to je tudi bistvena razlika med njihovim početjem in danes že countryjaši Supersuckers.

BIGor