Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Janez Golič

CAN

Sacrilege

(Mute/Dallas, 1997)

Padajo še zadnji mejniki. Nemška avantgardna rockovska zasedba CAN, ena vodilnih skupin tako imenovanega krautrocka (ob faust, Neu!, zgodnjih Kraftwerk in Tangerine Dream, Cluster...), je doživela oskrunitev temeljnih del. "Najhuje" je, da so z rezultati zadovoljni praktično vsi "prizadeti", razen japonske vokalne kamikaze Dama Suzukija (še je upanje), ki je po poslušanju dejal le: "It's not my tea." Na zamisel o radikalnih posegih v organsko tkivo originalnih CAN je prišel kar lastnik založbe Mute, Daniel Muller, in med drugimi, bolj ali manj proslavljenimi svetoskrunci, tudi sam zadal udarec.

Večina remiksanih poskusov je tako skrajnih, da so celo sami CAN težko prepoznali izvor. Torej pada tudi mejnik med terminoma remiks in priredba. Kaj vse so dandanes zmožni narediti studijski manipulatorji! Ukradejo ti le bas linijo in nanjo obesijo vso možno elektronsko navlako; sintetične vzorce sekvencerja, popačene triphopovske ritme, mimogrede ti spustijo vmes analogno šumenje, celo kitarsko štrikanje pri sonični druščini, okrepljeni z Whartonom Tiersom. Le Brian Eno je skrušeno priznal, da mu po dolgotrajnih, mučnih poskusih ni uspelo pripraviti remiksa, ki bi se uspešno postavil ob bok originalom. Zato je ponudil le krajši fragment, drugo pa zavrgel. Ja, stara generacija še čuti kanček spoštovanja, medtem ko ta mladina...

CAN ne le, da so verjeli v ustvarjalnost, ki se kreše med prispevki vseh članov rockovske skupine, ampak je bil to njihov običajen način dela. Dnevi snemanja so bili dnevi boja za prostor na posnetkih. Zato je njihova glasba izžarevala silovitost medsebojnih trenj, vse zamike, dopuščali so zvočna neravnovesja, spajali nezdružljivo... Vendarle je bil njihov zaščitni znak Ritem, neskončno ponavljanje in neskončne možnosti znotraj tega. In, konec koncev - podobno velja za sodobne studijske manipulante, ki lahko v neskončnih možnostih priročnih (de)generatorjev zvoka formalno opravijo z vsakim in s čimer koli. A na ravni součinkovanja zvočne in čutne prepričljivosti večinoma padejo na izpitu. Vsaj zato ostane grenak priokus - You Doo Right?

Janez Golič