Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

GRANDMASTER MELE-MEL and SCORPIO

Right Now

(Str8 game, 1997)

Comebacki starih prdcev so lahko prava muka in prežvekovanje starih jajc. Po drugi strani pa včasih nastanejo prave perle - spomnite se samo na Johna Leeja Hookerja. Mele-Mel in Scorpio sta po stažiranju v hip hopu seveda deklarirana stara modela, ki sta v špilu od samega začetka, saj sta oba na prelomu sedemdesetih v osemdeseta obratovala za založbo Sugar Hill (beri prejšnjo izdajo Urbane črnine). Skupaj s Sugar Hillom sta, tako kot večina takratnih hip hoperjev, poniknila neznano kam.

Uganko rešuje pričujoča plošča. Hecno, a ne, da se dva njujorška hip hoperska prvaka preselita v sončno in hedonistično Kalifornijo in tam po slabi dekadi in pol mirovanja naredita novo ploščo. In, pozor: tole je nadvse našpičena in jako moderno zveneča hip hop plošča, ki lepo krmili med vzhodnim in zahodnim zvokom in lepo meša starošolske ploskajoče ritme s svežim in čistim novim zvokom, ki ponekod že nevarno spomni na džunglasto ali pač drum’n’bassarsko hitro nabijanje po verblu.

In ker sta fanta veterana, imata mladičem veliko za povedati, celo toliko, da za vsa stališča niso bili dovolj samo komadi, ampak je bilo potrebno po ploščku razsejati še obilje (11, če smo natančni) kratkih intervjujčkov. Ideje se seveda jasne: menda ja ne boste zdaj zajebali vsega, kar smo mi ustvarili, pa nehajte se zmerjat in kregat med sabo, hip hop generacija mora biti enotna, dovolj je pobijanja otrok po cestah, preveč je dilanja in mamil...

Zelo simpatična, aktualna, ravno prav nostalgična plošča za grajenje mostov med old school nostalgičarji in mladimi neučakanci.

Napo-Lee-Tano