Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jane Weber

MAGIC SLIM AND THE TEARDROPS

Scufflin’

(Blind Pig Records)

Skupina Magic Slim And The Teardrops je po mnenju številnih ljubiteljev elektrificiranega bluesa zadnja prava zasedba čikaškega bluesa. Magic Slim - njegovo pravo ime je Morris Holt - se je rodil leta 1937 v Misisipiju. Že kot otrok je moral trdo delati na plantažah bombaža, ob nedeljskih jutrih pa je hodil v cerkev in vzljubil gospel. Poklicno glasbeno kariero je začel leta 1955, ko ga je k sodelovanju povabil legendarni kitarist Magic Sam, pred kratkim pa je pri založbi Blind Pig Records izdal sijajno ploščo z naslovom Scufflin.

Pred kakimi tridesetimi leti je napisal skladbo Scufflin in jo hotel kot prvo malo ploščo izdati pri neki neznani založbi, a jo je ta zavrnila. Nova glasbenikova plošča z enakim naslovom se pravzaprav v ničemer ne razlikuje od prejšnjih stvaritev, saj gre še vedno za močan elektrificirani blues s koreninami v starem bluesu iz Delte in v glasbi Muddyja Watersa, Magic Sama in Freddyja Kinga. Posebno poglavje so spremljevalni vokali Morrisovega brata Nicka, ki se prepletajo z vodilnim glasom in včasih spominjajo na čase, ko sta nadobudna brata prepevala gospel v cerkvah, svoje je prispevala tudi odlična, skoraj sanjska zasedba: Magic Slim - kitara, glas, Jake Dawson - ritem kitara, Nick Holt - bas in Earl Howell - bobni; in prav ta skupina bo Slima spremljala na letošnji jesenski evropski turneji. Slimova glasba vsaj po mojem mnenju ni nič manj zanimiva kot tista Luthra Allisona, zaradi nekaterih podrobnosti se mi zdi mogoče celo bolj ognjevita in drzna, zato jo izjemno cenim in spoštujem. Med najbolj prepričljive skladbe sodi priredba klasike nepozabnega Jimmyja Reeda z naslovom Down In Virginia, ki sta jo v duetu zapela Morris in Nick.

Magic Slim je v zadnjih letih prejel več uglednih glasbenih priznanj, med njimi tudi tri nagrade W. C. Handyja. To jesen ga bomo predvidoma slišali tudi v Cankarjevem domu in v novogoriški Perli, njegovo živo glasbo pa bo za svoj bogat koncertni arhiv posnela tudi ekipa oddaje Mojo Blues na Radiu Slovenija. Magic Slim je preprosto eden najboljših kitaristov in pevcev zdajšnjega bluesa. Njegova glasba je težak blues z veliko duha in predvsem čustev, ki jih v bluesu prevečkrat zamenja brezčutno razkazovanje glasbenega znanja.

Jane Weber