Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: RobSet

ODPISANI

Preobrat

(Statera, 1997)

Na (lanskem) Novem rocku proslavljeni in z vinilnim prvencem okronani se pomurski izobčenci vračajo z digitalnim nosilcem zvoka. To je prvi preobrat, drugi je v naslovu, tretji pa v novonastalem gradivu, ki so mu Odpisani dodali vseh šest komadov, pobranih s prvenca. Preobrat so malce omehčani Odpisani ponovno snemali na Madžarskem, v legendarnih prostorih Radia Študent so posneli le komada Nesmrtniki in Pi-Pi.

Da ne bo pomote, Odpisani še vedno zvenijo povsem odpisano, podivjan (noise) hard core so samo narahlo ukrotili in ga nadgradili z blagoglasnimi primesmi. Tako se prenekatera pesem (recimo naslovna Preobrat, potem What I Need, Drugačen svet...) začne kot etno, funk, ska ali psihedelična intriga, ki se nato kaj kmalu sprevrže v nekaj, kar se spodobi glasbenemu izražanju Brazilcev Sepulture in njihovih rojakov Ratos De Porao. Ob metalno distorziranih kitarah, surovem vokalu in zblaznelih ritmih ostaja petčlanska ekipa odpisanih ves čas presenetljivo melodična in poslušljiva, k čemur odločilno pripomorejo prav soglasni, skorajda himnični refreni. Obilo jih je mogoče slišati v narečnem (parodičnem) komadu Lotmerk Underground ter nemškem Be!, v madžarskem Zsakutca pa sta (zaradi lažje izgovarjave) glas prispevala člana (madžarske) skupine Social Free Face. Mednarodnost besedil (slovenska, angleška, nemška in madžarska) kaže na to, da jezik tistih, katerih bivanje je grenko, trpko in neusmiljeno (mednje sodijo namreč vsi odpisani), pač ne pozna meja.

Popopranemu (dobesedno) Preobratu bi lahko Odpisani prisolili še malo boljšo produkcijo (vsaj bobnov), a smo tega manka pri nas že prekomerno vajeni. 17 komadov fantje prevozijo v pičlih (?!!) 36-ih minutah, vendar je vožnja z njimi varna, udobna in sproščujoča. Pa še omejitev ni!

RobSet