Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Rajko Muršič

PHILLIP PERIS

Didgeridoo

(Cinq Planetes, 1996)

Didgeridoo, izdolbena evkaliptusova veja, dolga meter do meter in pol, je morda eden od najstarejših glasbenih instrumentov sploh, a to še ne pomeni, da se je mogoče igranja nanj naučiti mimogrede. Avstralski staroselci, ki menda že tisočletja uporabljajo to glasbilo, se dolga leta učijo tehnike cirkularnega dihanja, s katerim dosežejo neprekinjen zven glasbila (ki je zelo bogat z alikvotami).

Nobenega dvoma ni več, da je postal didgeridoo eno od najbolj zanimivih glasbil v devetdesetih letih, saj ga uporabljajo v rockovskih skupinah in v različnih oblikah techno in ambientalne glasbe. Vedno več posnetkov z izvirno (ali le nekoliko folklorno predelano) glasbo avstralskih staroselcev najdemo na najrazličnejših etno izdajah, pojavili so se tudi nekateri glasbeniki, ki poskušajo didgeridoo uporabljati v sodobnem izvajalskem (improvizatorskem) kontekstu. Poleg Alana Dargina in Davida Hudsona (oba sta avstralska staroselca) se je s prvo ploščo pojavil tudi francoski glasbenik Phillip Peris, ki se je igranja na didgeridoo učil pri avstralskih staroselcih v osrednji Avstraliji. Vedeti je treba, da igranje na didgeridoo ne zahteva samo tehničnega obvladovanja samega glasbila, temveč tudi poznavanje funkcionalnega konteksta in celotne mitologije ter predstavnega sveta avstralskih staroselcev, saj so "zgodbe", ki jih glasbeniki "pripovedujejo" z didgeridoojem, del duhovne preteklosti in sodobnosti avstralskih staroselcev.

To seveda še ne pomeni, da bi se moral vsakdo, ki igra didgeridoo, držati tradicije kot pijanec plota. Phillip Peris že od leta 1988 potuje po svetu in predstavlja "umetnost didgeridooja"; na plošči se predstavlja z lastnimi skladbami, ki večinoma temeljijo na tradiciji uporabe didgeridooja pri avstralskih staroselcih, v nekaterih skladbah pa sledi lastnemu godbeniškemu impulzu. Vse skupaj zveni zelo prepričljivo in dinamično, okvire že znanega pa Peris presega v dveh komadih, v katerih mu pomaga z guturalnim petjem v alikvotah (ter z drumljico) Tran Quang Hai.

(Cinq Planetes: 10, rue Saint Sebastien; 75011 Paris. Tel. 33 1 43 55 00 10, fax 33 1 43 55 00 20. Elektronska pošta: cinqpla@club-internet.fr)

Rajko Muršič