Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Matičič

RAZLIČNI IZVAJALCI

Torque

(No U Turn/Cosmopolis, 1997)

ORIGIN UNKNOWN PRESENTS

The Speed Of Sound

(Ram Records, 1996)

Drum and bass večina ljudi pozna kot lahkotno, ambientalno in jazzovsko navdahnjeno glasbo. Drum and bass je potreboval intenzivnost, sposobnost šokirati - v tem se na klubski sceni ni mogel meriti s housom in technom. Ves čas je bil prisoten občutek, da nekaj manjka. To se je začelo spreminjati pred približno tremi leti, ko se je razvijala nova smer - techstep, ki je izgubila standardno drum and bass toplino, se popolnoma znebila človeškega faktorja, poudarila vlogo tehnologije in postala mračna, vesoljska in hitrejša, neke vrste hard core drum and bass. Na misel mi pridejo prispodobe iz Bladerunnerja... Glasba, ki gleda v prihodnost s strahom, obenem pa je že zdavnaj tam, v tretjem tisočletju, ko iz stratosfere opazuje prenaseljena in mračna zemeljska mesta in se podi z vesoljsko ladjo nekje okoli Marsa. No U Turn in Ram sta založbi, ki sta z dosedanjim delovanjem prispevali že lepo število techstep himen, s Torque in Speed of sound pa predstavljata nedavni stvaritvi. Leto 1996 je bilo za obe založbi izredno uspešno, techstep je pritegnil veliko znanih didžejev, headliner je verjetno vsem poznani boter drum and bassa, Grooverider.

Torque je kombinacija komadov, pri ustvarjanju katerih so se dopolnjevali in kombinirali Trace, Ed Rush, Nico in Fierce - ekipa, ki je trdno vkopana na eksperimentalnem robu drum and bassa. Tako imamo dobrih 70 minut originalnih komadov, zelo vesoljski Drome z militantnimi tolkali, Sector 3, ki daje z odmevajočimi basi nekakšen občutek prostora, Proton z nepričakovano eksplozijo bobnov, dvoritmični Amtrak, srhljiva Crystal in Technology ter noise bombo Squadron. Drugi del kompilacije je živi miks Eda Rusha, ki je tudi didžej - predstavi svoj set, ki ga igra v klubih. Tukaj najbolj navduši Boymerangov remiks komada Technology, sicer pa stvar zveni še veliko hitreje kot prvi, nezmiksani del, saj je brez ambientalnih začetkov. Nico Sykes, lastnik založbe in zvočni tehnik pri vseh komadih, pravi, da je vsa glasba narejena iz semplov zvokov iz znanstveno-fantastičnih in akcijskih filmov. In če se slučajno sprašujete - da, narejena je pod vplivom drog.

Tudi The speed of sound je nedvomno med boljšimi techstep kompilacijami. Za imeni Origin unknown, Desired state in Concept 2 se skrivata Andy C. in Ant Miles (nekdanji zvočni tehnik pri KLF), melodije so prispevali še Flatliner, DJ Freedom, Stakka in K. Tee. Če Torque zveni zelo grobo in temačno, potem daje The speed of sound malce lahkotnejši občutek z zelo poudarjenimi podrobnostmi. Naj omenim Valley of shadows, resnični basovski masterpiece, Roll on je bolj klasičen drum and bass, Quest, Cause n’ effect in Invasion blestijo s kromiranim kibernetičnim zvokom, Desired State in Concept 2 sta hitrejša in bolj groba kot Origin Unknown.

Torque in The speed of sound ustvarjata specifičen zvok in pri 150 in več bpm-jih postavljata trende za prihodnje izdelke podobnih glasbenih žanrov. Vsekakor zelo priporočljivo gradivo za poslušanje.

Jure Matičič