Letnik: 1996_97 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: kEsma

DJ LAURENT GARNIER, V ŽIVO: SCAN X

Ambasada Gavioli, Izola, 16. 5. 1997

30 let življenja na tem planetu (10 let za gramofoni) in sloves top didžeja in producenta v globalnem smislu pomenita veliko za majhnega (v vertikalnih centimetrih:) Francoza Laurenta Garniera. Od 18. leta, ko se je preselil v London, do danes je z delom in - kot sam pravi - "z nahajanjem na pravem mestu v pravem času" dosegel kult didžeja, ki z dolgimi seti in mešanjem različnih stilov pelje publiko do neznanskih užitkov. Danes stoji za veliko založbo F Communications, vrti po vsem planetu in njegov novi singel Crispy Bacon in album 30 zastrupljata eter po vsej obli.

To, kar se je dogajalo v izolski Ambasadi, je bilo za ljubitelje vseh zvrsti elektronske glasbe, ki so del rejverske (sub)kulture, največ v vseh kategorijah primerjalnosti, kar se je dalo slišati na slovenskih tleh, v vodah in zraku. Zakaj?!

Prvič, drugič, tretjič in... Totalna sproščenost publike do didžeja in kritičnost v mejah dovoljenega, eklektičen (beri freestyle) izbor glasbe od housa, minimala, detroitskega techna, trancea vse do drum'n'bassa. In seveda ekstatičen recept: 2 uri dvigovanja tempa v hipnotičnem slogu z minimalističnim technom + 4 ure miksanja na visoki črti (haj enerdži) in urca spuščanja publike s prijetno in za ušesa melodično in zatripano glasbo. Z receptom 2+4+1 je dosegel, da je bilo na koncu (7:30 am) enako število ljudi kot na začetku (okrog 1500) in da so mu 2x15 minut ploskali in ga klicali nazaj za gramofone. Nekaj, kar je redkost v slovenskih klubih. Respect.

Scan X-ov live act je prekinil 7-urni Garnierjev set nekje na polovici in je trajal okrog 20 minut. Trdo zatrensan in zatripan slog je karakterističen za še enega Francoza, ki snema za F Communications. Zelo zanimivo je bilo, da se je ujel z Laurentovim izborom glasbe, tako da večina publike niti ni vedela, da je bil med didžejanjem tudi live act.

Ocena na koncu manjka zaradi pristranskosti avtorja do dogodka. Namreč: 7 ur sem bil v transu, tako kot vsi drugi.

kEsma