Letnik: 1998 | Številka: 1 | Avtor/ica: Jane Weber

VEČ UREDNIKOV

ALL MUSIC GUIDE TO COUNTRY - The Best Recordings In Country Music

(Miller Freeman Books, San Francisco, 1997, 611 str.)

Neki novinar je zapisal, da kdor ne mara countryja, ne more imeti rad rock’n’rolla. Rockovska glasba ima pač korenine tudi v countryju, pa če naši prodorni rockovski in jazzovski teoretiki to priznajo ali ne. Pričujoča knjiga vam bo pomagala odkrivati čare te lepe, tolikokrat po krivici prezrte in narobe razumljene glasbe. Z njo se boste brez večjih težav prebijali skozi labirint mogočne countryjevske glasbene industrije in si ustvarili kolikor toliko resnično podobo o vrednosti in pomenu ustvarjanja napol pozabljenih potujočih pevcev na eni strani in razvpitih zvezdnikov Grand Ole Opryja na drugi.

Ko sem nekoč Townesa Van Zandta vprašal, kaj si misli o countryju, mi je diplomatsko odgovoril, da je spoznanje countryja zelo široko in da v ta glasbeni predalček sodi marsikaj, od jodlov Jimmieja Rodgersa do srce parajočih in solzavih balad brez dvoma nadarjenega pevca Gartha Brooksa. Ko sem Stevu Earlu povedal te misli njegovega učitelja in prijatelja, se je začel nestrpno zmrdovati, češ da Garth Brooks že ne poje countryja. Tudi v countryju se pač nenehno krešejo mnenja in v tem razpoloženju se zdi napisan tudi ta vodnik po zgodovini posnetega countryja. Njegovi uredniki Michael Erlewine, Vladimir Bogdanov, Chris Woodstra in Stephen Thomas Erlewine so premišljeno zajeli izjemno široko glasbeno obzorje. V knjigi tako pogrešam samo nekaj glasbenikov (recimo skupino Mason Proffit), ki bi po mojem mnenju morali biti omenjeni. Že ob bežnem prebiranju boste opazili, da je bilo v izdajo vloženega veliko dela in da so ga opravili nesporni poznavalci. Zanimivo je, da so sicer posvetili veliko pozornosti priljubljenim izvajalcem, ki kraljujejo na lestvicah, nič slabše pa niso predstavili stvaritev manj znanih, a za country pomembnih izvajalcev, kot so Gene Parsons, Joe Ely in Jimmie Dale Gilmore, če naštejem samo nekaj trubadurjev, ki naj bi jih v bližnji prihodnosti slišali pri nas. Zelo natančno so predstavljena tudi dela predstavnikov tako imenovanega alternativnega countryja oziroma skupin, kot so Lambchop, The Palace Brothers in The Walkabouts. Mogoče bi piscem lahko očital le rahlo pomanjkanje kritičnosti, vendar se moramo zavedati, da v countryju velikokrat odločajo podrobnosti, ki jih nepozoren poslušalec in s predsodki obremenjen kritik ne bosta nikoli opazila.

Prepričan sem, da je na trgu le malo tako dobrih enciklopedij določene glasbene zvrsti. Toplo jo priporočam ljubiteljem različnih zvrsti countryja, poznavalcem, ki countryja ne poslušajo šele zadnji dve leti, in novincem, ki so ga začeli odkrivati bodisi ob poslušanju plošč skupine Cowboy Junkies bodisi ob zadnjem albumu Billa Frisella. Svet countryjevske glasbe je resnično velik, s to izdajo pa se boste v njem veliko laže znašli. Priložen je tudi strnjen pregled najboljših plošč posameznih slogov od bluegrassa in country gospela tja do alternativnega countryja in novega country rocka.

Jane Weber