Letnik: 1998 | Številka: 1 | Avtor/ica: Zlato Kreč

MEIRA ASHER

Dissected

(Crammed Discs/Nika, 1997)

Meira Asher, doma v Tel Avivu, se je učila vokalne tehnike dhrupad in igranja table pri raznih glasbenih mojstrih na severu Indije. Na drugem koncu sveta, v Gani in na Slonokoščeni obali, je študirala tradicionalna tolkala in ples. Potem je sodelovala pri glasbeni terapiji za avtistične otroke in poučevala tolkala na več univerzah in glasbenih šolah v rodnem Izraelu.

Prvenec Dissected je izšel pred dobrim letom. Meira ga je sama producirala, zapela vse vokale in igrala večino tolkal (tanpura, džembe, vodna glasbila, ganski ksilofon, gungon in cheng cheng). Druge inštrumente (midi, elektronske zanke, akustični bas, didjeridoo, tabla, džembe, kaganu, harfa, perzijski nej in harmonika) so igrali številni gostje, med njimi bobne Yuval Gabay (Soul Coughing) in bas Tony Maimone (Pere Ubu).

Vsaka od osmih v hebrejščini in arabščini petih pesmi ima posebno, lastno atmosfero, navdahnjeno z bližnje-vzhodno, afriško in indijsko tradicijo, in svoje močno sporočilo. Mirnejše pesmi so navdihnila velika erotična in filozofska besedila iz Stare Zaveze, tiste najbolj udarne pa je napisala Meira sama. V njih se loteva tabujev, kot so AIDS, mučenje med Intifado, ženska spolnost in incest. Lotila se jih je s tolikšno globino in neposredno ostrino, da je domače prizorišče šokirala in navdušila hkrati. V Izraelu jo imajo za eno najradikalnejših in najizvirnejših umetnic.

Tudi v Evropi se je dobro obnesla. O tem se je dalo prepričati na festivalu Folkest 97 v Spilimbergu, ko je že hitela predstavljati svojo novo industrijsko-elektro-akustično zvočno podobo. O dekletu močne volje in jasne vizije bomo prav gotovo še veliko slišali.

Zlato Kreč