Letnik: 1998 | Številka: 1 | Avtor/ica: RobSet

ALICE COOPER

A Fistful Of Alice

(Guardian Records/Dallas, 1997)

Vincent Damon Furnier alias Alice Cooper je na glasbenem prizorišču že skoraj trideset let. Morda so mu nekateri zamerili pretirano komercialnost plošč, ki jih je izdal v novejšem obdobju, vendar Alice Cooper zagotovo ostaja najznamenitejši predstavnik tako imenovanega shock rocka. Albumi (npr. Love It To Death, Killer, School's Out...), ki jih je izdal v sedemdesetih s prvotno postavo Alice Cooper Band, so neprecenljivi za vsakega (poštenega) zbiralca rockovskih plošč, hkrati pa je s temi biseri postavil temelje teatralnemu rocku, heavy metalu, punku ter dark rocku.

A Fistful Of Alice ni studijski izdelek, temveč je bilo gradivo posneto v živo, v kantini Cabo Wabo (Mexico), katere lastnik je znani Sammy Hagar (Van Halen). Cooper je bil neštetokrat doslej v središču pozornosti zaradi grozljivih koncertnih scen (giljotine, vislice, kače, električni stoli itd.), vendar je to šele njegov drugi "live" album. Prvega je izdal daljnega leta 1977 pod naslovom The Alice Cooper Show, a na njem so manjkale klasike, ki jih imamo priložnost slišati sedaj (Desperado, Welcome To My Nightmare, Teenage Lament '74, No More Mr. Nice Guy). Na A Fistful Of Alice se zdi vokalist Cooper kot prerojen, izvedba pesmi je odlična, glasba trda in dinamična, produkcija jasna, kot posebni glasbeni gostje se na plošči pojavijo celo Slash (G'N'R), Rob Zombie (White Zombie) in že omenjeni Hagar. Vse skupaj krasi klubsko ozračje ter skladbe, ki že dolgo niso zvenele tako prodorno in mamljivo, četudi gre za nedavne uspešnice (Lost In America, Poison). Alice Cooper je že zdavnaj dokazal, da za udejanjanje umazane "horror" domišljije ne potrebuješ najtežjih kitar in najgnusnejšega glasu, ampak je dovolj glam rock. Ta namreč popolnoma učinkuje tudi brez teatralnih podvigov.

Petdesetletni rockerski grozovitež se je vrnil s sijajno koncertno ploščo, ki je bila po vseh teh letih nujno potrebna. Priporočam jo vsem, ki bi radi Cooperjevo glasbo bolje spoznali, in vsem, ki jo že dobro poznamo. A Fistful Of Alice je "the best of" v pravem pomenu in še koncertni album obenem, zaključuje pa ga nov studijski posnetek. Alice Cooper returns from hell. Alive!

RobSet