Letnik: 1998 | Številka: 1 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Wheels Of The World, Early Irish-American Music

(Yazoo/Koch, 1997)

BRENDA STUBBERT

In Jig Time!

(Greentrax, 1997)

DERVISH

Live In Palma

(Whirling, 1997)

Če poslušate kako dobro evropsko radijsko postajo, veste, da je v dobrih glasbenih oddajah velikokrat slišati irski in škotski folk. V minulem letu je izšlo veliko dobrih albumov te pri nas priljubljene glasbe in verjetno je škoda, da vas o njih nismo sproti obveščali. Ta manko skušamo nekoliko omiliti s kratko presojo treh dovolj pomembnih in med seboj zelo različnih izdaj. Vsaka je po svoje zaznamovala minulo leto in bila deležna velike pozornosti v uglednih občilih.

Založba Yazoo je del večje družbe Shanachie in skrbi za ohranjanje stare glasbe. O njenih izdajah bluesa in countryja smo že pisali, manj znano pa je, da ta prizadevna družba izdaja tudi plošče s starim irskim folkom. Plošča The Wheels Of The World z zgovornim podnaslovom Early Irish-American Music prinaša več izjemno dragocenih posnetkov violinistov, kot sta bila Paddy Killoran in Michael Coleman. Z več poznavalci te bogate glasbene tradicije sem se pogovarjal po koncertu skupine Lá Lugh, ki jo vodi odlični violinist Gerry O’Connor. Nekateri so mi hitro povedali, kaj jih je pri koncertu te obetavne zasedbe motilo, ob poslušanju glasbe ameriških Ircev iz dvajsetih in tridesetih let pa boste lahko hitro ugotovili, da člani skupine Lá Lugh zvesto sledijo tradiciji. Z drugimi besedami, plošča The Wheels Of The World kaže, da se v dobrem irskem folku ni pravzaprav nič spremenilo oziroma kako napredni so bili irski violinisti že na začetku snemanja glasbe in izdajanja plošč (Shanachie, P.O. Box 284, Newton, NJ 07860-0284, USA). Brenda Stubbert je začela vaditi violino že v zgodnjem otroštvu, danes pa sodi med največje mojstre tega zahtevnega glasbila. Plošča In Jig Time! - izdal jo je Ian D. Green iz vodilne škotske založbe Greentrax (Cockenzie Business Centre, Edinburgh Road, Cockenzie, East Lothian EH32 0HL, Scotland) - je prava mala zakladnica jigov, reelov, maršev in drugih glasbenih slogov. Izjemno tehniko Stubbertove boste tako lahko primerjali z glasbo starih Ircev na prej predstavljeni plošči. Poudariti moramo tudi, da je Stubbertova dobra avtorica in da je že pred leti izdala tudi notno knjigo s svojimi skladbami. Plošča In Jig Time! pomeni vez med starim in novim in je namenjena plesu. Tisto novo vam lahko, vsaj kar zadeva irski folk, najlepše približa skupina Dervish. Gre za najbolj vročo irsko skupino, ki je v zadnjih nekaj letih postala prava koncertna atrakcija. Nova plošča te sijajne zasedbe ima naslov Live In Palma (Whirling, Cairns Hill, Aughamore Near, Sligo, Ireland) in prinaša, kot pove naslov, koncertne različice skladb, ki smo jih prej v večini poznali s studijskih plošč. V skupini Dervish so v primerjavi z nam bolj znano zasedbo Lá Lugh še virtuoznejši glasbeniki, zato njena glasba zveni nekako bolj izenačeno in ne dopušča prevlade glasu in violine.

Vse tri plošče so v minulem letu pomembno obogatile irsko in škotsko glasbo. Zelo žalostno je le, da naši organizatorji koncertov poznajo The Dubliners, tu pa se njihovo poznavanje in tržna usmerjenost žal tudi končata. Upam, da bomo skupino Dervish in Brendo Stubbert vendarle kdaj slišali tudi pri nas. Dotlej pa vam bodo te plošče občutno polepšale glasbeni arhiv. Je že res, da je zvok violine nekaj posebnega. Ta pa na vseh naštetih albumih igra bolj ali manj vodilno vlogo.

Jane Weber