Letnik: 1998 | Številka: 10 | Avtor/ica: Terens Štader

ROBERT CAGE

Can See What You're Doing

(Fat Possum/Nika, 1998)

PAUL "WINE " JONES

Mule

(Fat Possum/Nika, 1998)

SNOOKY PRYOR

Mind Your Own Business

(Antone's/Statera, 1996)

Album Can See What You're Doing Roberta Cagea je prva akustična bluesovska plošča v katalogu Fat Possum. A ne gre za različico bluesa, ki naj bi bila kaj posebej lahkotnejša od (denimo) T Modela Forda. Robert Cage je tisto, čemur nekateri pravijo - godrnjač. V skladbah ne poje zares, ampak predvsem momlja, intonira melodijo, oponaša besedilo kot kdo, ki mu besedilo uhaja. Ta vokalni slog je lahko dobesedno nadležen, če že ne prav debilen, je pa za uho istočasno nalezljiv. To izvrstno ilustrira skladba Little Eddie Blues, znana že s kompilacijske plošče Not The Same Old Blues Crap. Ko Robert Cage samo momlja, se lahko bolj posveti igranju, ki veliko dolguje razpoloženju New Orleansa in ponekod zaide tudi v folk. Njegovi najpolnejši trenutki pa so, ko zmore dovolj moči, da združi momljanje, predvsem pri refrenu, s petjem, pripovedovanjem verzov, kot denimo v Who's Been Foolin' You. Takrat je več kot poseben. Robert Cage album sklene s songstersko klasiko Goodnight Irene.

Album Mule Paula Wina Jonesa, možakarja v srednjih letih, je ponovna objava plošče, ki jo je svoj čas produciral pokojni Robert Palmer in ki je prvič izšla leta 1995. Paula Wina Jonesa je najti na pol poti med R. L. Burnsidom in Juniorjem Kimbroughom. Temeljnost, zgoščenost in hribovskost dolguje Burnsidu, hipnotičnost, plat, nagnjeno k transu, pa Juniorju Kimbroughu. Njegova lastna posebnost je izrazito suvereno obvladovanje wah wah pedala, kontroliranje in doziranje zvoka na izbranih mestih, bogato igranje kitare, ki brez posiljevanja in zlorabljanja ustvarja zvok, vreden dveh kitar. Paul Wine Jones je energičen, zanesljiv, skromen in užiten blues glasbenik, vendar pogreša vokalno prezenco in aranžmajske posebnosti, da bi se izpostavil v konkurenci, kjer vladajo glasbeniki, ki so dosti bolj izkušeni in starejši od njega.

Snooky Pryor je orgličar, ki si je sredi štiridesetih drznil ozvočiti svoj instrument. Inovacija, ki jo je vpeljal, je postala standard, ampak Snooky Pryor prispevka ni okronal z velikansko slavo. Album povsem novega, lastnoročno spisanega gradiva, Mind Your Own Business, kjer v petčlanski zasedbi za ritem skrbi HouseRocker Ted Harvey, poteka v srednje hitrem tempu v znaku superiornih orglic in sproščenega, duhovitega tretmaja klasičnih bluesovskih vzorcev. Snooky Pryor je z njim potrdil glasbeno dejavnost, obnovljeno konec osemdesetih, in kreativno vitalnost, ki tako lepo pristoji bluesovskim glasbenikom.

Terens Štader