Letnik: 1998 | Številka: 10 | Avtor/ica: Janez Golič

ICE

Bad Blood

(Morpheus, 1998)

ALEC EMPIRE and TECHNO ANIMAL

The Curse Of The Golden Vampire

(DHR, 1998)

Kevin Martin se ne da. Raje, kot da bi se mučil s konceptualno razdelitvijo del, jih seklja in melje do nerazpoznavnosti. Zdi se celo, da objavlja plošče pod različni imeni le še zato, da ne bi izšlo več albumom GOD na leto.

Ko smo že mislili, da je Ice postavil nekam na hladno, je presenetil s povsem svežim albumom. Ime projekta določajo le še isti stalni sodelavci kot na “prvencu” Under The Skin, medtem ko igrajo ključno vlogo na Bad Blood pravzaprav gosti. Sama predloga res ohranja industrijski hip hop, ki je nekakšen vezni člen vseh Kevinovih projektov, a označevalna novost so raperji New Kingdom, zraven je še DJ Vadim in tu je celo Blixa.

Le še vprašanje časa je bilo, kdaj se bo otoški kontingent industrijskega duba z vsemi podzvrstmi spečal z newyorškimi illbientalisti in raperji. Druži jih podobna utesnjenost, ki se ji zoperstavljajo z močjo besede in s skrajno razosebljenimi popačenimi teksturami. V vrtincu studijskega maličenja komaj razločimo sestavine; poglavitni cilj je pač celostni vtis, in ta zagotovo ni prijeten. Kot ni prijetno spoznanje, da je tehnologija v službi človeka že ušla nadzoru.

V borbi za isto stvar je kot naročen Alec Empire. Le da je v družbi dvojice Techno Animal neposredni politični angažma zamenjal zgolj za glasbene diverzije. Če se po albumu Bad Blood pretaka več življenjske tekočine, je The Curse Of Golden Vampire bolj hladen. V troje si pač večinoma pomagajo s studijsko tehniko, ki jo izkoriščajo v skrajne namene. Zdi se, da so vsi nekaj pridobili; Alec je upočasnil svoj digitalni hardcore, Kevin in Justin sta se prebudila po skoraj ambientalnem Re-Entry. Sedaj nam celo v upočasnjenih pasažah ne dajo dihati, elektronski šumi so ostri, dub globok, repeticija neizprosna. Vse v službi potujitvenih učinkov, le da v stvaritvah leži presežek. So več kot zgolj neposreden napad na čute, skladbe nas s stalno spreminjajočo se podobo nezavedno popeljejo v hipnotični trans. Alec, Kevin in Justin že plešejo na pogorišču informacijske vojne.

Janez Golič