Letnik: 1998 | Številka: 10 | Avtor/ica: Zoran Pistotnik

VUSI KHUMALO

Follow Your Dream

SKELETON

Talk

(M.E.L.T. 2000/Nika, 1997)

Pogled v katalog angleške založbe M.E.L.T. 2000 je zanimiv že zaradi tega, ker ponuja albume kar nekaj južnoafriških izvajalcev, katerih imena so nam nova. M.E.L.T. 2000 - to je okrajšava za pomensko precej pretenciozen naziv Musical Energy and Loud Truth beyond 2000 - se sicer ne ukvarja samo z južnoafriško glasbeno ponudbo, vendar zaseda kar opazen delež v katalogu. Med novejšimi zadevami najdemo tudi prvenca bobnarja Vusija Khumaloja ter skupine Skeleton.

Vusi Khumalo, bobnar, ki je tudi avtor ali vsaj aranžer skladb za diskografski prvenec Follow Your Dream, ni novinec na južnoafriški glasbeni sceni, saj je do tega avtorskega projekta igral s številnimi glasbeno in po prepoznavnosti zelo različnimi protagonisti, pa tudi z mednarodno uveljavljenimi izvajalci - še posebej jazzovskimi. A vse do tega albuma je moral zgolj slediti sanjam: posneti lastne skladbe skupaj z najboljšimi južnoafriškimi in tujimi glasbeniki. Priložnost, ki se mu je ponudila, je izkoristil za precej povprečno pop različico "world music". Ta sicer vsebuje veliko južnoafriških etno elementov (predvsem mbaqange), postavljenih ob bok kubanskim in jazzovskim nastavkom. Vendar je končni rezultat vse preveč mehak, všečen in nezgneten v prepoznavno tvarino, da bi lahko prepričal. Vusi Khumalo je morda res spodoben južnoafriški tolkalec, a kot avtor si vsaj glasbeno ni čisto na jasnem z uresničitvijo lastnih zamisli.

Zato pa je pravo presenečenje prvi album štiričlanske zulujske skupine Skeleton, ki igrajo nekaj, kar nas sicer zelo spominja na urbano mbaqango, vendar godbo imenujejo maskanda - morda je ruralni prednik/-ica prej omenjene. Pevec in bobnar Themba "Ncane" Ngubane je sicer aktiven v tamkajšnjem glasbenem življenju že vse od zgodnjih sedemdesetih, okrog leta 1980 pa je bilo njegovo glasbeno delo celo zelo opazno. Pozneje ga vse do sredine devetdesetih sreča ni spremljala. Takrat je z bratom, kitaristom Muso Ngubanejem "Skeletonom", ustanovil to zasedbo. Brat ji je dal ime, Themba pa ji je vdihnil duha ter glasbeno vsebino. Album Talk je bil posnet novembra 1995 v Johanesburgu, oktobra 1996 so ga v Londonu studijsko obdelali, leto dni pozneje pa je izšel pri že omenjeni založbi. In dobili smo zares presenetljivo sprego tradicionalnih in sodobnih podeželskih ter aktualnih urbanih zvočnih drobcev južnoafriškega rodu, vpetih v brezhibno mednarodno glasbeno produkcijo. Da ustvarjalni sloves bratov Ngubane cenijo, dokazujejo imena glasbenikov, ki so v posameznih skladbah okrepili štiričlansko jedro Skeletonov. Iz kopice manj znanih omenimo le harmonikarja Davida Mzwandileja, že skoraj pozabljenega violinista Noiseja Khanyileja, pevko Busi Khlongo in celotno tolkalno sekcijo skupine Amampondo. Tudi z njihovimi prispevki je Talk presenetljivo odlična plošča.

Zoran Pistotnik