Letnik: 1998 | Številka: 10 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

MUNDANUS IMPERIUM

The Spectral Spheres Coronation

(Nuclear Blast/Nika, 1998)

Mundanus Imperium je norveški epsko simfonični kvartet, ki je prehodil dolgo pot od ustanovitve leta 1994, ko je bil duo, do izida prvenca letos. Torej ni čudno, da album The Spectral Spheres Coronation zveni kot popolnoma izoblikovano delo, z veliko svežimi idejami. Kajpak se fantje niso spomnili vsega na novo, pač pa so zanimivo in poslušljivo združili znane (in slišane) metalske podzvrsti v homogeno celoto.

Ritmika je progresivna: prevladujejo dovolj pogoste in nenavadne menjave ritmov, vendar sam zvok tolkal ni pretirano čist in ne daje slutiti bolestnega stremljenja k popolnosti. Podobno je s klaviaturami, ki se prevešajo iz progresivnega preigravanja v simfonične sfere s prevlado trobil in spet nazaj. Na trenutke je čutiti spogledovanje z Edvardom Griegom, ki uživa med norveškimi metalskimi zasedbami veliko spoštovanje. Mundanus Imperium so samo eni izmed častilcev tega romantičnega skladatelja. Vendar Mundanus Imperium od sorodnih skupin loči še nekaj: kopica nadzemskih zvokov, ki jih fantje ponujajo kot dotik drugega univerzuma (kar koli to je). Za ponovno prizemljitev skrbijo kitare z neposrednim in ostrim zvokom. Občasno sicer podležejo prevladi klaviatur, vendar je muzika že v svojem bistvu takšna, da to ne moti. Vokali so močni in grobi ravno toliko, da ne izzvenijo plehko, in najpomembnejše: ne zapadejo v skrajnosti.

Mundanus Imperium so s prvencem The Spectral Spheres Coronation žlahtna mešanica metalskih podzvrsti, ki ne bo razočarala ne pristašev progresivne metalurgije ne ljubiteljev kičastih epsko simfoničnih operet.

S. P. Sorrow