Letnik: 1998 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jane Weber

SAM McGEE

Country Guitar

(Arhoolie, 1997)

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Harry Smith Connection

(Folkways/Koch, 1998)

Sam McGee je bil eden prvih kitarskih zvezdnikov v countryju in ameriško glasbeno industrijo je lahko sram, da njegovih posnetkov do pred kratkim skoraj ni bilo mogoče slišati. Stare grehe je nekoliko omilila odlična kalifornijska založba Arhoolie. Med zanimivejše novejše izdaje s podobno glasbo sodi tudi kompilacijska plošča založbe Folkways s priredbami pesmi iz znamenite zbirke Harryja Smitha.

Sam McGee je bil nazadnjaški južnjaški glasbenik. S temnopoltimi sosedi se menda ni najbolje razumel, a je vseeno rad preigraval njihove pesmi in se od kdo ve koga naučil tudi skladbe Railroad Blues, ki velja za eno najstarejših tem iz sveta bluesa. Dunajska založba Document je pred kratkim izdala McGeejeve posnetke iz dvajsetih let, pričujoča izdaja pa prinaša njegovo glasbo iz poznih šestdesetih let. Plošča Grand Dad Of The Country Guitar Pickers nam tako ponuja zelo širok izbor McGeejevega repertoarja valčkov, sentimentalnih napevov, bluesovskih balad in celo gospelovskih melodij. Sam McGee je vplival na veliko kitaristov, s Chetom Atkinsom na čelu, v intervjujih pa je zatrjeval, da razen nekaj temnopoltih kitaristov ni poslušal in skušal posnemati nikogar (Arhoolie Records, 10341 San Pablo Avenue, El Cerrito, CA 94530, USA; http://www.arhoolie.com). Po svoje še bolj šokantna je kompilacijska plošča The Harry Smith Connection. Zbiralec plošč Harry Smith, znan tudi v svetu filma, je že leta 1952 pri tedaj majhni in neznani založbi Folkways izdal zbirko šestih velikih plošč z naslovom Anthology Of American Folk Music. Zbirka posnetkov iz obdobja med letoma 1926 in 1933 je pred kratkim vnovič izšla, za nameček pa je dobila grammyja. Izvirna izdaja je odločilno vplivala na Boba Dylana, Joan Baez, Jerryja Garcio in druge glasbenike, ki še danes na plošče uvrščajo priredbe iz zbirke 84-ih pesmi. Dave Van Ronk je v nekem intervjuju povedal: "Ta antologija je bila naše sveto pismo. Poznali smo vsako besedo in znali zaigrati prav vse pesmi." Glasbeniki, kot so Roger McGuinn, Jeff Tweedy, John Jackson, The Fugs, The New Lost City Ramblers in številni drugi, so se lani zbrali na nekem koncertu in zaigrali vsak svojo najljubšo skladbo iz Smithove antologije.

Ob plošči Sama McGeeja se vam bo odprl popolnoma nov svet countryjevske kitare. Mogoče boste lažje razumeli, zakaj Billa Frisella tako rado zanese v countryjevske vode. Album The Harry Smith Connection verjetno kljub kakovosti ne bo odigral vidnejše vloge v glasbeni zgodovini, je pa resnično lepo slišati, kako so pesmi iz antologije ameriškega folka slišali mladi glasbeniki z Jeffom Tweedyjem na čelu (Smithsonian Folkways Recordings, Center For Folklife Programs and Cultural Studies, 955 L'Enfant Plaza, SW, Suite 7300, MRC 953, Washington, DC 20560, USA; e-mail: folkways@aol.com).

Jane Weber