Letnik: 1998 | Številka: 10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

CAETANO VELOSO

Livro

(PolyGram do Brasil, 1998)

Brazilski glasbenik Caetano Veloso nove plošče ni naslovil ravno slučajno z besedo Livro (Knjiga). Izid glasbenega izdelka je namreč spremljala izdaja avtobiografije, v kateri seveda govori o svoji glasbeni karieri in nastanku tako imenovanega tropikalizma.

Plošča Livro je po dolgem času spet Caetanov avtorski projekt, saj je pred tem izdal sicer komercialno uspešno ploščo Fina Estampa, ki pa pri domači brazilski publiki ni naletela ravno na odobravanje. Veloso na njej namreč v španščini prepeva latinskoameriške hite, ki jih je, seveda, odpel in odigral v svoji priredbi. V Braziliji so mu po izidu te plošče očitali, da zanemarja portugalščino in poje v jeziku, ki je razumljiv večjemu delu sveta.

Morda se je tudi zaradi teh kritik Caetano odločil za "povratek h koreninam", ki so seveda v njegovem mestu Salvador. Tako kot je njegov kolega Milton Nascimento na zadnji plošči poudaril ritme iz rodne države Minas Gerais (in turnejo zato celo poimenoval Tambores de Minas), tudi Caetano Veloso zdaj kombinira ritme iz Bahie in zvoke tradicionalnega jazza. Kot gosta na enem od posnetkov plošče sodelujeta tudi njegova sestra Maria Bethânia in Carlinhos Brown.

Poleg tega je plošča še svojevrstna avtorefleksija, saj je skladba Voçe é minha vsekakor aluzija na pesem Voçe é linda, v skladbi Doideca pa se poigrava z melodijo in verzi skladbe London London (napisal jo je v angleščini v eksilu).

Vsekakor vrhunski izdelek, kateremu je v Braziliji že sledila tudi verzija v živo.

Marko Jenšterle