Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

Urbana črnina

Cypress Hill

Ime te rubrike je Urbana črnina: z urbanim določamo izvor glasbene kulture, ki jo jemljemo v precep - torej razosebljene nastanitvene centre v postindustrijskih megapolisih, s črnino pa namigujemo na obarvanost protagonistov - je pač tako, da so v opisane urbane objekte naseljeni bolj ali manj obarvani prebivalci. Hip hop kultura je bila v resnici porojena v mladih afroameriških glavah, a kamenčke v mozaik razvoja že od samega začetka pridno dodajajo tudi latinski naseljenci severnoameriških urbanih džungel. Latinosi ali Chicanoji, kot si velikokrat rečejo, ne živijo v bolj rožnatih razmerah od črnih sopotnikov: večinoma so potomci političnih beguncev s Kube ter ekonomskih priseljencev iz drugih predvsem srednje- pa tudi južnoameriških držav. Hispanci so se večinoma getoizirali sami: ko so prišli v ZDA, so se pač družili predvsem med sabo - tako da jih še vedno veliko sploh ne govori angleško. Španščina je tako za angleščino drugi največji jezik v ZDA. Hispanska kultura in jezik sta močno zaznamovala tudi rap glasbo - Latin Alliance in Kid Frost so zaznamovali zgodnja leta hip hop kulture, v zadnjih letih pa imamo na eni strani popularne latino vokaliste (Fat Joe in Big Punisher), na drugi pa je večina underground didžejev - vključno s Cutom Chemistom in Mixmastrom Mikom - hispanskih korenin. Seveda je en hispanski bend še posebej zaznamoval rap glasbo in zanjo odprl ušesa bele publike. Cypress Hill so pred kratkim izdali četrti album, prav letos pa praznujejo prvo desetletje obstoja. Tako imamo vsaj dva razloga, da se z losangeleškim triom pobliže spoznamo.

1988-1992

Cypress Hill koreninijo v letu 1988, ko sta v Havani rojena brata Reyes - Sennen (Sen Dog) in Ulpiano Sergio (Mellow Man Ace) - skupaj z italoameričanom Lawrenceom Muggerudom (DJ Muggs) iz newyorške četrti Queens ter rojenim losangeležanom Louisom Freesom (B-Real) ustanovila kvartet DVX. Muggs je bil glasbeno najbolj izkušen med njimi, saj je pred tem že imel hip hop zasedbo 7A3. Mlajši Reyes je skupino kmalu zapustil in se pod imenom Mellow Man Ace posvetil solo karieri, ki sicer ni bila neuspešna, a je vendarle veliko manj znan kot trio, ki si je nadel ime po aveniji Cypress, ki teče skozi South Central, kjer so pobje doma. Sen Dog je imel v tem času še redno službo, Muggs je igral baseball in delal v baru, ki ga je imela njegova mama, B-Real pa je pred ustanovitvijo skupine pridno debelil policijsko kartoteko s preprodajanjem mamil in pištol ter z zvodništvom. Do leta 1990 so fantje razvijali svojo verzijo hard core rapa predvsem na nastopih za latino publiko v Los Angelesu in okolici. V to obdobje datirajo tudi njihovi prvi demo posnetki Real Estate, Light Another, The Phuncky Feel One in Trigga Happy Nigga, ki je kasneje pod imenom How I Could Just Kill A Man postal njihov prvi hit. Vzhajajoče zvezdnike z zahodne obale je opazilo kar nekaj založb, med tremi večjimi, ki so želele pogodbo z obetavnim triom, pa je - predvsem zaradi distribucijske pogodbe z velikanko Columbia - zmagala založba Ruffhouse iz Philadelphie.

Leta 1991 je tako izšel prvenec, poimenovan kar po skupini. Spočetka je album ostajal na policah, prodajni sunek pa mu je šele leto kasneje dal omenjeni komad How I Could Just Kill A Man, ki je izšel kot stran B singla The Phuncky Feel One. Komad so najprej posvojile študentske radijske postaje, kmalu pa tudi vplivni newyorški Hot 97 FM, kjer je bil najbolj zaželena skladba leta 1992. Od popolnoma nepričakovanega uspeha How I Could Just Kill A Man si je opomogel tudi album, ki je kmalu dosegel platinast lesk. Muggs je obenem več kot uspešno lansiral skupino House Of Pain, k produkciji so ga povabili tudi Beastie Boys. Leta 1992 so se Cypress Hill začeli spogledovati s pretežno belo alternativno publiko, saj so nastopili na stranskem odru potujočega festivala Lollapalooza.

1993-1995

Drugi album, Black Sunday, so Cypress Hill posneli zelo na hitro - bili so pač vroči in založba je zahtevala nov produkt. Kljub temu je Black Sunday daleč od kakšnega zvočnega kompromisarstva. Precej temačen izdelek je zakoličil temeljno zvočno podobo skupine - počasen, plazeč se ritem, značilni sirenasti piski, nosljajoč B-Realov vokal in Dogovo globoko, iz grla iztisnjeno podvajanje. S to ploščo so se Cypress Hill kvalificirali tudi med travarske bande, saj je veliko skladb in celoten ovitek posvečen advokatiranju priljubljene zelene rastline. Skupina se je v tem času tudi prvič (in zadnjič) pojavila v showu Saturday Night Live - prvič zaradi 2 milijonov prodanih plošč, zadnjič pa zato, ker si je Muggs med izvajanjem komada Ain’t Goin’ Outnonšalantno prižgal smotko marihuane. Razmerje z belo alternativno publiko se je nadaljevalo na skupni turneji s skupinama 7 Year Bitch in Rage Against The Machine, pa na soundtracku za film Judgement Night, kjer so sodelovali s Pearl Jam in Sonic Youth, ter jasno, na Lollapaloozi 95, kjer so bili ob Hole, Pavement, Jesus Lizard in Becku nosilci turneje. Pripadnost redu zelene bilke so potrdili s sodelovanjem pri kompilaciji Hempilation. Ob izidu tretje plošče III (Temples Of Boom) je prišel na dan spor z rapperjem Iceom Cubom. Le-ta naj bi v poslušanje dobil nov material skupine Cypress Hill in potem naredil komad, ki je bil silno podoben gradivu, ki so mu ga Cypress Hill dali v poslušanje. Z nelepim Cubovim dejanjem so fantje besedno obračunali v komadu No Rest For The Wicked, Ice Cube pa jim je vrnil s hudo pljuvalno skladbo King Of The Hill. Kljub Cubovim zmerljivkam je prodaja albuma v ZDA presegla milijon in pol, Cypress Hill pa so se z njo dokončno tudi potrdili kot najbolj znan in prodajan rap bend v Evropi. Mnogi pravoverni (ameriški) rapperji jim sicer očitajo, da so se prodali, a glede na zvok, ki ga Cypress Hill producirajo, je takšno stališče verjetno le posledica nenaklonjenosti nekaterih ključnih hip hop revij (Source, Vibe), ki menda izvira iz osebnih zamer.

1996-1998

Mnogi fani so bili po izidu plošče III (Temples Of Boom)precej razočarani, ko se na koncertih skupine ni več pojavljal ustanovni član, Sen Dog. Slaba novica je bila kmalu potrjena v tipični založniški piarovski nakladanciji: Sen Dog je zaradi kreativnih razhajanj sporazumno prekinil sodelovanje s skupino Cypress Hill in se bo posvetil solo karieri. Skupina bo nadaljevala pot pod istim imenom in želi Senu Dogu veliko uspehov bla bla bla … Sen Dog je na samostojni poti najprej ustanovil punkovsko metalski hibrid SX-10, s katerim je posnel ploščo Get Wood Sampler, nadaljeval je tudi sodelovanje s skupino Delinquent Habits. Ko je solo projekt The Soul Assassins izdal še DJ Muggs in ko se je B-Real začel intenzivno ukvarjati s skupino Psycho Realm in z radijsko oddajo, je že kazalo, da se bo zgodba o Cypress Hill končala. A glede na to, da sem že na začetku omenil ploščo IV, se očitno ni, in zdaj lahko rečem, da je to nadvse dobro. Trio je spet kompleten, Sen Dog se je vrnil in plošča IVje po mojem mnenju najboljši izdelek Cypress Hill.

Napo-Lee-Tano