Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

JIMMY BOSCH

Soneando Trombon

(Ryko Latino/Nika, 1998)

Pozavnist Jimmy Bosch, ki ga bomo 21. decembra letos na koncertu lahko poslušali tudi v Ljubljani, se je skoraj dve desetletji kalil pri največjih mojstrih latino glasbe, preden je letos posnel prvo samostojno ploščo Soneando Trombon in z njo nemudoma požel odlične kritike.

Pozavno Jimmyja Boscha namreč zasledimo na večini najpomembnejših latino projektov zadnjih let, saj je v tem času sodeloval s takimi imeni, kot so Manny Oquendo, Marc Anthony (v njegovi skupini je bil celo glasbeni direktor), Eddie Palmieri, India, Ray Barreto, Jimmy Delgado, Milton Cardona, Johnny Rivera, Andy Gonzalez in še mnogi drugi. Med njimi je tudi kubanska kraljica salse Celia Cruz; Bosch je igral pozavno na njeni letošnji plošči Ritmo en El Corazon.

Ker je bil Jimmy Bosch rojen v Portoriku, je osnova njegove glasbe seveda salsa, ki pa je izredno bogata z zvoki in ritmi, saj ga na plošči spremlja kar šestnajstčlanska glasbena skupina, v kateri so tudi trobentač Alfredo "Chocolate" Armenteros, basist Andy Gonzalez in trije pevci – Jimmy Sabater, Pete "El Conde" Rodriguez ter Herman Olivera. Vsi skupaj so ustvarili enkratno ploščo, ki nas od vročekrvne salse in kubanskega cha-cha-cha pripelje tudi v čisto jazzovske vode, ki Boschu prav tako niso tuje, saj je v glasbeni karieri sodeloval tudi s temi glasbeniki. Posebna šola mu je bilo igranje v skupini in na ploščah Steva Turreja, kjer je ob pozavni pihal tudi v morske školjke.

Jimmy Bosch je prvi samostojni projekt že nekajkrat uspešno predstavil v živo. Konec septembra letos je nastopil s svojimi glasbeniki v ameriškem San Diegu kot predskupina legendarnemu Willieju Colonu in ob koncu koncerta doživel takšne ovacije, da ga je Willie Colon povabil, naj kot gost nadaljuje igranje z njegovo skupino.

Karibski otok Portoriko, od koder izhaja Jimmy Bosch, je z ZDA v posebni državni skupnosti. Na otoku imajo sicer svojo vlado, ki naj bi jim zagotavljala ohranitev narodne identitete, vendar hkrati za Portoričane veljajo ameriški zakoni, plačilno sredstvo pa je dolar. Do leta 2010 naj bi se dokončno razjasnilo, ali bo Portoriko dobil samostojnost ali pa postal 51. zvezna država ameriške federacije. Danes svetovno znano salso so v ZDA uveljavili ravno glasbeniki portoriškega rodu, ki živijo v New Yorku.

V eni od skladb z naslovom Crisis de Identidad (Kriza identitete) se s tem problemom v besedilu ukvarja tudi Jimmy Bosch, ki prepeva, kako mu dolgo ni bilo jasno, kdo sploh je. Zdaj teh dilem nima več, zato na glasbenem prvencu ob živahnih ritmih na ves glas razglaša, kako je vendarle Portoričan.

Marko Jenšterle