Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

ESTRELLAS DE AREITO

Los Heroes

(World Circuit/Svet glasbe, 1998)

Ko je moral kubanski voditelj Fidel Castro pred leti zaradi vse hujše gospodarske krize vendarle popustiti in malce bolj odpreti vrata, ki s Kube vodijo v tujino, se je nenadoma v svetu znašla vrsta kubanskih glasbenikov, ki so preigravali nekaj, kar je bilo zahodu sicer močno znano, vendar je bilo tokrat veliko bolj iskreno in pristno. Nenadoma se je namreč ugotovilo, da svetovno znana salsa, ki so jo konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih letih izumili v New Yorku in drugih ameriških mestih z močno zastopanim prebivalstvom latinskega rodu (tedaj večinoma Portoričani), ni nič drugega, kot predelan kubanski son. Salsa je v ZDA dobila sicer neke čisto nove dimenzije, vendar je v njenih osnovah še naprej ostal prepoznaven ravno son.

Danes smo tako priča zanimivemu fenomenu, da nam je ravno kubanska izolacija pred svetom ohranila nekaj, kar se je v zadnjih desetletjih - predvsem po zaslugi ameriške množične glasbene industrije in njenih prizadevanjih po komercializaciji - v glavnem že povsem izgubilo. In ker je v današnjem svetu, ne le pri Slovencih, ampak tudi pri drugih narodih, mogoče opaziti povečano zanimanje za dediščino vseh oblik, je razumljivo, da so pri založbi World Circuit zadeli žebljico na glavico, ko so začeli sistematsko iskati in izdajati posnetke kubanskih glasbenikov, ki živijo in ustvarjajo na otoku. Njihova glasba se namreč bistveno razlikuje od tiste, ki jo igrajo emigrantski rojaki v kakšnem Miamiju. Najprej zato, ker so se ti v dolgih letih zdomstva že naučili ameriških tržnih zakonitosti, pa tudi zato, ker jih od kulture še vedno bolj zanima politika. Tako so tudi letos množično protestirali ob koncertu znanega Kubanca Compaya Segunda na sejmu Midem v Miamiju, namesto da bi se veselili prihoda rojaka, ki ga ima ves svet za glasbeno legendo.

Plošče založbe World Circuit iz omenjene serije so slovenski publiki dobro znane. To so Rubén Gonzalez, Afro-Cuban All Stars in Buena Vista Social Club, zdaj pa se jim je pridružil še nov projekt skupine z delovnim imenom Estrellas de Areito (Zvezde Areita). Areito, ki je sicer folklorna glasba in ples antilskih Indijancev, je namreč tudi ime kubanske državne glasbene založbe, imena njenih zvezd pa so nam prav tako že znana s prej omenjenih CD-jev, pa tudi z drugih plošč: Rubén Gonzalez, Pío Leyva, Tito Gómez, Richard Egües, Nino Rivera, Carlos Embale, Miguelito Cuní, Arturo Sandoval in Paquito D Rivera.

Gre za posnetke s konca sedemdesetih let, ki so vsi nastali v kubanskih studiih, zdaj pa so jih digitalno remasterizirali in zbrali na dvojnem CD-ju, ki znova potrjuje, da je bilo (in je še) na Kubi kljub splošni gospodarski in politični krizi na moč živahno in veselo.

Marko Jenšterle