Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Rok Jurič

RICHARD GALLIANO, MICHEL PORTAL

Blow Up

(Dreyfus Jazz, 1997)

Harmonika z možnostjo harmoničnega podlaganja in tudi z ritmiziranimi potegi meha omogoča zadostno podporo glasbilom, ki so primarno solistično naravnana - na primer pihalom. Zato kombinacija pihal in harmonike ni tako nenavadna in redka, kot se najprej zdi. Tako sta se prav v zadnjem času pojavili kar dve takšni zasedbi; zasedba Galliano-Portal dela zagotovo bolj radoživo ter dopadljivo glasbo, kot jo ponuja duo Louisa Sclavisa ter Dina Saluzzija.

To dokazuje tudi cedejka Blow Up, ki je bila posneta sicer že pred skoraj dvema letoma, a je koncertno promocijo doživljala prav letos poleti. Ob zatrpanosti koncertnih urnikov Portala in Gallianoja ta zamuda v koncertni promociji niti ni nenavadna, saj sta oba dodobra vpeta v kup raznolikih projektov in le redko najdeta čas za skupne nastope. Vendar pa se ob poznavanju snovanj enega in drugega zdi, da je prav njun skupni duo tista zasedba, v kateri še najbolj blestita. Zatorej bi bilo lepo in prav, ko bi mu namenila malo več časa in energije.

Duo, kot se kaže na cedejki Blow Up, je namreč izredno uigran in v svoji neposrednosti, ki se še bolj kaže na koncertnih nastopih, navdušuje. Oba, Portal in Galliano, sta seveda mojstra instrumentov, o tem smo se zaradi njune dolgotrajne kariere že prepričali. Zatorej natančno vesta, kako naj iz harmonike ter klarinetov in saksofonov iztisneta glasbo, ki bo zvenela kljub znanim melodijam dovolj izvirno, da bomo v klarinetu takoj slišali Portala, v harmoniki pa Gallianoja. Večina skladb je namreč zelo znanih, saj sta si jih sposojala pri Astorju Piazzolli in Hermetu Pascoalu, pa tudi sama sta v dolgi karieri naredila kar nekaj skladb, ki so ponarodele. Portal uporablja klarinete in saksofon ter bandoneon v sodobni maniri, ko tradicionalno igranje ni več zadosti in je treba instrument razširiti z inovativnim pristopom - igranjem brez ustnika, jezička, s kričanjem v instrument... Pa saj takšno igranje je postalo znano pred leti prav z njim! Gallianovo igranje je bolj tradicionalno, zato se le redko oddalji od vloge sicer odličnega, a umirjeno zadržanega spremljevalnega glasbenika, kakor koli je takšna poza v duu kontradiktorna in nenavadna - duo je namreč le skupina dveh solistov. Vendar se v nekaterih lastnih skladbah Galliano le razživi in opozori, da je eden največjih mojstrov harmonike tega časa.

Cedejka Blow Up je namenjena vsem tistim, ki so si po trudnih poslušanjih disonantno sodobnega jazza zaželeli malo iskrive spevnosti in sproščenega humorja. S to cedejko se lahko izdatno potešijo.

Rok Jurič