Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Jane Weber

THE MADDOX BROTHERS and ROSE

Live On The Radio

(Arhoolie/Statera, 1998)

SHERWIN and PAM LINTON

Driftwood On The River

(Black Gold, 1998)

Radio je v tem stoletju odigral ključno vlogo, in kar težko si je predstavljati, kakšna bi bila danes glasba brez njega. Ameriški glasbeniki so veliko nastopali po radijskih postajah. Po navadi so imeli kar celotedenske aranžmaje, nemalokrat ob kakih nemogočih urah, ko so lastniki radia mislili, da jih posluša veliko ljudi. Tudi bratje Maddox in njihova pred kratkim umrla slavna sestra Rose niso bili izjema.

Plošča Live On The Radio prodorne kalifornijske založbe Arhoolie tako prinaša kar 38 posnetkov, narejenih leta 1953 večinoma v studiu radia KXLA v Kaliforniji. Rose in njeni bratje so bili iz Alabame, a so se na vrhuncu velike gospodarske krize preselili v Kalifornijo. V nekem obdobju so vsak dan ob petih popoldne na radiu igrali pol ure in tako zaslužili kak dolar. Prepevali so na vlakih in v delovnih taborih. V njihovem repertoarju so bile pesmi, ki so jih slišali pri starših, veliko so se naučili tudi pri sosedih in ob poslušanju radia. Plošča ima predvsem dokumentarno vrednost, hkrati pa razkriva, kako pronicljivi in prebrisani so bili včasih izvajalci countryja, saj so ob uspešnicah pogoltnemu radijskemu etru hitro prodali tudi kako staro balado, gospelovsko hvalnico, pozabljeno skladbo Jimmieja Rodgersa in celo belskemu ušesu prilagojen blues. Izdaja je zanimiva tudi zato, ker gre v bistvu za glasbo, posneto z radia. Tedaj mladi poslušalec radia Glenn E. Mueller je bil tako navdušen nad to glasbo, da si jo je začel snemati, danes pa je prvič dosegljiva tudi na plošči. Za natančnejšo predstavo o delu Rose Maddox in njenih bratov boste morali poseči še po kaki bolj prijazni in poslušljivi izdaji (Arhoolie Records, 10341 San Pablo Avenue, El Cerrito, CA 94530, USA). Nesrečno naključje je hotelo, da je album Driftwood River Sherwina Lintona izšel tik pred smrtjo Jimmyja Driftwooda, enega najbolj nenavadnih posebnežev v svetu countryja. Driftwood je napisal več odličnih pesmi, dobil je več grammyjev, pri ustvarjanju pa je bil zagledan v preteklost, zato je v njegovem repertoarju najti tudi veliko prvin stare podeželske glasbe. Sherwin in njegova žena Pam sta posnela izjemno prepričljivo posvetilo velikemu glasbeniku, ki je vso kariero igral na kitaro čudnih oblik, narejeno doma že v prejšnjem stoletju (Black Gold Records, Box 48100, Minneapolis, MN 55448, USA).

Obe plošči sta bolj ali manj povezani z radiem. Na plošči Driftwood On The River - A Tribute To Jimmy Driftwood And The Music Of The Ozarks so namreč tudi delčki intervjujev, zato izdaja v bistvu deluje kot dokumentirana radijska oddaja, ki bo k poslušanju pritegnila vsakega ljubitelja ameriške glasbe. Rose Maddox in Jimmy Driftwood sta letos zapustila ta svet in treba je priznati, da ti dve izdaji pomenita dostojno slovo in zahvalo glasbene industrije.

Jane Weber