Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Marina Žlender

DUO AIMARD&AIMARD

Narodni dom, Maribor, 2. 11. 1998

Brat in sestra Pierre Laurent in Valérie Aimard sta mednarodno uveljavljena solista. Valérie je po končanem študiju violončela na pariškem konservatoriju nadaljevala pot ob mojstrih, kot so Greenhouse, Starker, Geringas in Rostropovič. Pri osemindvajsetih letih nastopa kot izkušena solistka, članica ansambla l'Itinéraire, katerega repertoar je sestavljen iz glasbenih del 20. stoletja, obenem pa je dobitnica številnih mednarodnih priznanj. Z bratom Pierrom Laurentom sta osnovala duet in posnela tudi že zgoščenko z Mendelssohnovimi deli za violončelo in klavir, ki je naletela na izjemno ugodne kritike.

Pierre-Laurent Aimard se je že med dvajsetletno pianistično kariero v Ensemble Intercontemporain vpisal med vodilne interprete sodobne glasbe, temu pa je pridružil tudi solistično kariero z repertoarjem, ki zajema vsa obdobja glasbenega dogajanja. Obenem se ukvarja tudi s pedagoškim delom, poučuje na konservatorijih v Parizu in Kölnu.

Priložnost za njun skupni koncert v Sloveniji se je ponudila ob načrtovanju mednarodne turneje po Evropi, ki je vključevala še Timisoaro, Budimpešto, Rigo in druga mesta. Njun izbor je tokrat zajemal romantične skladatelje, saj sta se na odru mariborske Kazinske dvorane predstavila z deli Schumanna, Beethovna in Chopina, za dodatek pa še s stavkom iz Mendelssohnove Sonate finale. Žal pa nanj nista uvrstila sodobnih avtorjev, saj so skladbe za violončelo in klavir v repertoarju 20. stoletja zelo redke. Oba solista sta tudi v skupni igri dokazala usklajeno in virtuozno igro, z natančno in zvesto interpretacijo ter izbrušenim zvokom. Valérie Aimard je z občutljivo in na trenutke romantično zaneseno igro oblikovala vsebino z barvitostjo in mehkobo, subtilno in hkrati suvereno jo je spremljal Pierre Laurent Aimard. Nedvomno botruje njunemu uspehu ne le solistična rutina obeh izvajalcev, marveč zlasti izkušnje in dovršenost v skupni igri, ki jo odlikuje natančna, barvita in mojstrska interpretacija. Upajmo, da ju bomo naslednjič lahko pozdravili tudi v Ljubljani.

Marina Žlender