Letnik: 1998 | Številka: 12 | Avtor/ica: Urša Šivic

KONTRA&BAS

KUD Franceta Prešerna, Ljubljana, 19. 11. 1998

Koncert z naslovom KontraandBas ali - lahko bi rekli - kar promocija kontrabasa. Saj veste, to je tisto glasbilo, po katerem v simfoničnem orkestru potezajo najgloblje in najdaljše tone (ki pa so po kontrabasistični hitrosti navadno še daljši), v klasičnih jazzovskih zasedbah pa tipični možakarji visijo čez svojo "brejo violino" (po Ž. Golobu) in v bolj ali manj enakomernem ritmu brenkajo harmonsko podlago.

Ta uvod je malce parafrazirana tipologija kontrabasa, in sicer prav zato, da bi lažje razumeli rabo besede promocija in to, kar se je dogajalo v KUD-u. No, muziciranje Žige Goloba in Tomaža Groma je bilo daleč od le tonike in dominante, nekoliko manj daleč od jazza - pravzaprav še najbližje improvizaciji brez znanih, določljivih okvirov. Njuno kontrabasiranje se je raztezalo vse od "preprostega" unisona do intuitivnega kontrapunkta Tomaževe bolj jazzovske in Žigove bolj akustične improvizacijskosti. Naenkrat so se nam - sicer učenim - začela odkrivati nova obzorja uporabnosti kontrabasa, naenkrat je lep, klasičen inštrument začel postajati večnamensko zvočilo. V njunih rokah je postala uporabna vsaka špranja, glasbilo in izvajalec sta postala eno izvajalno telo, da o prefunkcionalizaciji strun in loka sploh ne govorimo. Ta večer se je zgodila tudi ta redkost, da sta bila kontrabasista solista; ozadja sploh nista potrebovala, če pa sta ga že, sta si za spremljavo sposodila - spet ne iz tradicije klasične in jazzovske glasbe - metronom.

S takšnim "kontra muziciranjem" nas bo Žiga razveseljeval vse prihajajoče leto, in sicer vsakokrat v drugačni zasedbi: kontrabas kontra vokal, kontrabas kontra saksofon, kontrabas kontra …. Pustimo se torej presenetiti tudi ob naslednjih priložnostih tega KONTRAstnega abonmaja v KUD-u Franceta Prešerna.

Urša Šivic