Letnik: 1998 | Številka: 2 | Avtor/ica: Boris Vošnjak, Jane Weber

Kozmična Amerika

Kraljica countryja

Če imate radi petje pevk, kot so Dolly Parton, Margo Timmins in Emmylou Harris, in bi radi spoznali glasbo, ob kateri so se navzele sijajnega angelskega petja, vam toplo priporočam poslušanje starejših plošč Kitty Wells. Največji čar ameriške kozmične glasbe je njena brezmejnost. Ko jo boste enkrat resnično vzljubili, je ne boste mogli nehati poslušati. Hoteli boste odkrivati vedno nove korenine.

Pevka Kitty Wells si je kot prva ženska pridobila širši krog glasbenega občinstva in pretrgala prevlado moških izvajalcev. Prepevati je začela po drugi svetovni vojni, v obdobju velikih sprememb v Ameriki, ko so morale ženske zaradi odhoda fantov na bojišča po svetu opravljati njihova dela. Zapustile so domove, se odpravile v tovarne in prvič v življenju postale denarno neodvisne. Da bi v lokale odhajale same, si do tedaj ni bilo mogoče niti zamisliti, po vojni pa se niso hotele vrniti v kuhinje. To obdobje so zaznamovali zabave, pitje, ples in vse, kar sodi zraven. Ženske so v vsem postale enakopravne. V countryju se je tedaj začel silovit razvoj honky tonka, glasbe, ki je namesto idiličnega družinskega življenja opevala nezvestobo, ločitve, prestopništvo in popivanje. Prvi angel honky tonka je bila prav Kitty Wells. Honky tonk so v tridesetih letih igrali in peli Ernest Tubb, Floyd Tillman, Al Dexter in Ted Daffan; druga generacija pevcev s Hankom Williamsom in Leftyjem Frizzellom na čelu se je pojavila v poznih štiridesetih letih. Kitty Wells je leta 1952 v skladbi It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels kot prva pevka pela o nezvestobi in alkoholu ter odgovorila na skladbo Wild Side Of Life, v kateri je pevec Hank Thompson z omalovaževanjem govoril o ženskah. Tedaj 33-letna pevka je bila s pesmijo zelo uspešna in se je kot prva ženska povzpela na vrh lestvice countryja.

Kitty Wells, prva kraljica countryja, njeno pravo ime je Muriel Ellen Deason, se je rodila leta 1918 v Nashvillu. Kitaro jo je naučil igrati njen oče, v otroštvu pa je pela gospele v cerkvenem zboru. Kot sedemnajstletno dekle je prvič javno nastopila na nešvilskem radiu v triu s sestrama. Dve leti pozneje se je poročila z Johnnyjem Wrightom, ljubiteljskim glasbenikom, ki je leta 1937 s svakom ustanovil duo Johnny And Jack in šele čez 12 let podpisal pogodbo z založbo RCA Victor; slednja je leta 1949 v svoj krog sprejela tudi našo junakinjo. Duo Johnny And Jack je začel nizati uspešnice, plošče Kitty Wells pa niso šle dobro v prodajo. Razočarana pevka se je za dve leti umaknila in se posvetila družini, a jo je mož leta 1952 znova zvabil v studio. Tako rekoč čez noč je osvojila ameriško občinstvo.

Čeprav je pela o pregrešnih straneh novega ameriškega življenja po drugi svetovni vojni, je bila Kitty Wells staromodna. Družinsko življenje ji je pomenilo več kot glasbena kariera; otrok ni pustila vzgajati nikomur, nastopala je manj, kot bi morala, premajhna navzočnost v občilih pa ni vzpodbudno vplivala na njeno glasbeno pot. Kitty Wells je bila v petdesetih letih kljub vsemu edina prava zvezdnica countryja. Uredniki revije Billboard so jo med letoma 1954 in 1965 kar enajstkrat zapored izbrali za pevko leta, postala je tudi vzornica številnim pevkam iz različnih zgodovinskih obdobij countryja. Jean Sheppard, Wanda Jackson, Skitter Davis, Connie Smith, Loretta Lynn, Dolly Parton, Tammy Wynette, Emmylou Harris, Pam Tillis, Holly Dunn in Patty Loveless so le nekatere najvidnejše izvajalke countryja, ki so v izvedbah velikokrat posnemale petje Kitty Wells, prvega angela honky tonka. Največja uspešnica naše junakinje bi bila lahko skladba Making Believe, saj je bila leta 1955 kar 15 tednov na drugem mestu lestvice countryja, a je Wellsova imela smolo, da je pesem posnela hkrati kot Webb Pierce skladbo Jimmieja Rodgersa In The Jailhouse Now, uspešnico, ki je bila na prvem mestu še danes rekordnih 21 tednov.

Kitty Wells bo z velikimi črkami zapisana v zgodovino countryja. Dokazala je, da lahko tudi ženska izvajalka proda toliko plošč kot moški, ljubitelji countryja pa jo spoštujemo tudi zaradi izjemno občutenih izvedb pesmi countryjevskega gospela. Prisilila je radijske urednike, da so v programe countryjevskih radiev začeli uvrščati tudi skladbe z ženskimi glasovi, in številnim pevkam na stežaj odprla vrata glasbenega prizorišča. Med naslednicami Kitty Wells je bila tudi Patsy Cline, mlada pevka, ki je v začetku šestdesetih let Wellsovi odvzela krono kraljice countryja.

Boris Vošnjak in Jane Weber

IZBRANA DISKOGRAFIJA:

The Queen Of Country Music (4 x CD, BCD 15638 DI, spremno besedo je napisal Charles Wolfe, založba Bear Family Records, P.O. Box 1154, D-27727 Hambergen, Germany)