Letnik: 1998 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jure Matičič

Bristol, Reprazent, Full Cycle In V

Lansko leto ni bilo odlično le za drum and bass sceno v celoti, ampak tudi za njen najnovejši center, Bristol, ki s svežo zvočno podobo že močno konkurira Londonu, tradicionalni junglistični prestolnici. Večina založb sicer res prihaja iz Londona, tam živi tudi večina producentov, glavni inovativni viri pa so zanesljivo zunaj prestolnice.

Photek prebiva v majhnem predmestnem naselju in se želi preseliti na Japonsko, Squarepusher pravi, da zelo nerad zahaja v London, in tudi tech-step legende založbe Ram so doma v Hornchurchu. Storms From The East in Trans Central Connection sta kompilaciji založbe Moving Shadow, katerih imeni dobro povesta, kje je drum and bass scena geografsko. Do nedavnega je bil poudarek na vzhodni Angliji. Bristol se zdi zaradi zahodne lege malce preveč oddaljen, da bi lahko sledil trendom, ki se odvijajo v Londonu. To tudi ni potrebno. Bristol pooseblja specifičen zvok, ki ga ne zasledimo le pri drum and bass producentih, ampak pri vsakem glasbenem izdelku, ki zapusti tamkajšnje studie. V sredini osemdesetih je na bristolski sceni vladal hip hop kolektiv Wild Bunch. Prirejali so zabave, razstave, tekmovanja didžejev in povezovali ljudi enakega prepričanja v klubu Dug Out. Klub je nekakšna verzija londonskega Rage, v katerem so se razvijali prvi drum and bass producenti. Vpliv, ki so ga imeli Wild Bunch, je bil ključen za nastanek skupin Massive Attack, Portishead, Trickyja, Nelleeja Hopperja in dubovsko navdihnjenega producentskega dua Smith and Mighty. Prvi bolj znani bristolski zvok se je uveljavil z malce nesrečno poimenovanim trip hopom, ki je postal simbol postmoderne zmedenosti, eklektike in temačnosti. Bristol je bil, z rasno in socialno mešanico, naravnost idealen kraj za nastanek takega izrojenega hibrida, ki je reinterpretiral uvoženi ameriški hip hop in ga v javnost poslal okrepljenega z značilnimi dubovskimi basi. Naslednja generacija producentov, kot so Roni Size, DJ Krust, Flynn+Flora in More Rockers, pripada drugi glasbeni usmeritvi, ki črpa iz istih virov. Govori se seveda o drum and bass glasbi. Generacijsko se drum and bass in trip hop producenti ne razlikujejo. Nasprotno, zrasli so na istih vplivih in na istih bristolskih ulicah. V Bristolu je namreč vse povezano, vsi vplivi in glasbene zvrsti se križajo v posebnem stilu, ki je specifičen, samosvoj.

Kolektiv Reprazent je prva velika referenca, ko se govori o bristolski drum and bass sceni. Konec leta 1995 jim je uspelo dobiti pogodbo z londonsko založbo Talkin’ Loud (izbirali so še med Mo’Wax in Island). Giles Petersen, Kate Theophilus in Paul Martin, lastniki založbe, so z njimi veliko tvegali, saj je bil projekt precej ambiciozno zastavljen, sami glasbeniki pa - izven underground scene - neznani. Občutki jih očitno niso varali. Dvoletni napori pri ustvarjanju albuma New Forms so bili poplačani, ko sta klubska underground in mainstreamovska scena ponoreli za novo nastalo fuzijo vseh mogočih zvokov, ki prihajajo iz celotnega drum and bass spektra. Album New Forms je bil zaradi singla Reasons For Sharing, ki so ga Reprazent izdali konec leta 1996, eden najbolj pričakovanih na drum and bass prizorišču lanskega leta. Nihče pa ni pričakoval takega odziva, saj so Reprazent postali projekt mednarodnih razsežnosti. Edini, ki je dosegel podobno uveljavljenost, je bil Goldie s prvencem Timeless, ki je pobral približno sedem različnih nagrad. Pobirati so jih začeli tudi Reprazent. Prva, Mercuryjeva nagrada za najboljši album leta, je bila največje presenečenje, saj so premagali kopico ustaljenih pop skupin, denimo Spice Girls, Suede, Radiohead, Prodigy in Chemical Brothers, ter postali širše znani in prisotni v sredinskih medijih. Music Of Black Origin Awards (MOBO) za najboljši jungle akt leta, nagrada, ki je prišla kakšen mesec ali dva pozneje, je zvenela že bolj samoumevno.

Po prepričevanju založbe so Reprazent svoj zvok prenesli na oder in zgradili živ nastop, ki je bil premierno demonstriran maja lani na Tribal Gatheringu. Pri Talkin’ Loud so prepričani, da lahko zasedba veliko bolj uspe, če ima izdelan dober in kvaliteten živ nastop. Za elektronskega glasbenika se stvar mogoče zdi neizvedljiva, toda Reprazent so že na albumu uporabljali poudarjen akustičen element, zato jim ta plat glasbenega izvajanja ni bila tuja. Poleg elektronske strani, ki so jo prispevali štirje osnovni člani Reprazent (Roni Size, DJ Krust, DJ Die in DJ Suv), so sodelovali še bobnar Clive Deemer iz istomestne skupine Portishead, basist in multiinstrumentalist Si John iz skupine Federation, vokalistka Onallee in stari znanec ekipe Full Cycle, MC Dynamite. Sledila je obsežna turneja po poletnih festivalih in klubih; sklenila se je z nastopom, ki ga je prenašala tudi neka angleška televizijska postaja.

Roni Size je prvi mož Reprazent in založbe Full Cycle, ki je skupna vsem članom kolektiva. Ustanovljena je bila leta 1993, le kratek čas po tem, ko sta Brian Gee in Jumpin Jack Frost ustanovila londonsko-bristolsko navezo z založbo V. Do nastanka V je prišlo po precej zapleteni poti. Brian Gee je namreč delal pri založbi Rhythm King kot vodja oddelka Outher Rhythm. Med demo posnetki, ki stalno prihajajo na založbe, je dobil tudi odlične izdelke izpod rok Ronija Siza in DJ Krusta, ki sta takrat delala prve korake k spreminjajoči se jungle sceni (ki je prerasla v današnji drum and bass). Seveda so mu bili takoj všeč. Ko je matična RandS ukinila Rhythm King, je Brian s seboj vzel vse posnetke in takoj odšel v Bristol, da bi se povezal z duom Size/Krust in nekako izdal njun komad Made To Fit. Rojena je bila založba V. Prve izdaje se niso preveč dobro prodajale. Šele ko je vedno boljši Roni Size izdal svoj in DJ Diev Music Box in It’s a Jazz Thing, je V postala tudi komercialno uspešna. Zadnja poteza založbe je bila kompilacija V Classics. Ta je zaradi razpoznavnega zvoka zasnovana kot nekakšen kolektivni album, ki združuje najboljše in najinovativnejše producente iz bristolske in londonske scene.

Nazaj k Full Cycle. Založbo so ustanovili Roni Size, DJ Krust in še nekdo tretji (Chris Lewis), ki je bil pripravljen prispevati začetni kapital. Roni Size se je začel z glasbo intenzivno ukvarjati, ko so ga vrgli iz srednje šole. Začel je zahajati v mladinski center (kjer je bil lociran Basement Project), kjer se je lahko mladina naučila ravnanja z ritem mašino, semplerjem in MIDI posredniki. Te izkušnje so mu prišle prav kasneje, ko je srečal Krusta. Krust in Roni sta se poznala že z zabav, na katere sta hodila, njune poti pa so se zares srečale šele, ko sta oba hotela delati isto zvrst glasbe. Kmalu sta se jima pridružila še DJ Die in DJ Suv s podobnimi željami in glasbenimi vplivi. Iz hip hopa so pobrali MC vokale in breakbeate, iz soula senzibilnost in sladke vokale, iz duba značilne globoke base, v funky mešanico pa je vse sestavine združil jazz. Prednost sodelovanja z založbo V in pogostega didžejanja je bilo solidno finančno zaledje, ki je ekipi Full Cycle omogočilo nakup dobre studijske opreme. Od tod naprej so bili neustavljivi.

DJ Krust (ne smemo ga zamenjati z DJ Krushom) je medijske pozornosti vajen iz konca osemdesetih, ko so bili on, njegov brat Flynn (sedaj del dua Flynn and Flora in solastnik založbe Independent Dealers) in Suv del skupine Fresh Four, ki se je leta 1988 prebila med prvih štirideset na nacionalni lestvici. Nastopili so celo v mainstreamovski oddaji, Top Of The Pops, potem pa je Virgin, s katero naj bi podpisali pogodbo, postavila preveč stroge pogoje, ki so omejevali kreativnost skupine. Poznavanje studijske opreme in vedenje o njenem delovanju je bila edina stvar, ki jo je Krust odnesel iz celotne dogodivščine. Suv je podobno kot Krust postal DJ in skozi acid house in jungle prišel do drum and bass glasbe. Krust uživa podoben sloves kot Roni Size, tudi on ima solo pogodbo s Talkin’ Loud. Prvi sadovi pogodbe so se že pokazali s singlom Genetic Manipulation. Krust tu zapušča značilne bristolske zvoke in se približa drum and bass zvrsti, poimenovani neurofunk. Njegov kolega iz Fresh Four, Suv, je predvsem zelo preprost človek, ki ne mara slave. Nekdanji breakedancer pa je kljub nižjemu profilu močno prispeval k slavi založbe Full Cycle.

DJ Die je četrti člen v verigi Reprazent/Full Cycle. Originalno iz Devona, je odrasel v Bristolu. Njegova mama je vodila prodajo hrane na stojnicah na hipi festivalih, tako da mu glasba ni tuja. Njegova prva producentska izkušnja je prišla, ne boste verjeli, prek skejtanja. V nekem skate parku je namreč spoznal Jodyja (sedaj del dua Way Out West), s katerim sta delala komade pod imenom Sub Love. S komadom 4am in za gramofoni sta bila pogosta gosta velikih rejvov (Universe...). Po razpadu Sub Love so pri Dieu prevladali hip hop vplivi, ki so ga pripeljali do sodelovanja z Billom Rileyjem (kot DNA) in Ronijem Sizem na zgodnjih komadih V in Full Cycle, denimo Music Box, Agility in 11.55, ki so na že omenjeni kompilaciji Music Box. Poleg vsega Ronie in Die skupaj praznujeta rojstni dan. Igra usode? Morda. Krog je tako sklenjen in spet smo pri glavni bristolski figuri. Roni Size in Reprazent so na začetku februarja izdali singel Windows?, to pomeni, da se njihova začetna napoved, da bodo po izidu albuma razpadli, ne bo uresničila. Menda že pripravljajo drugi album, ki mu bo spet sledila (še obsežnejša) turneja. DJ Krust naj bi album izdal spomladi, vendar mu mnogi ne verjamejo, saj izdajo solo albuma načrtuje že slabih osem let. Solo projekte, za spremembo, pripravlja tudi DJ Die, ki je bil po nekakšnem naključju vedno vpleten v sodelovanja z drugimi producenti. V delu naj bi bila tudi naslednica kompilacije Music Box.

Slava Bristolu!

Jure Matičič