Letnik: 1998 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jane Weber

JOE ELY

Letter To Laredo

(MCA Records, 1996)

GENE PARSONS and MERIDIAN GREEN

Birds Of A Feather

(Sierra Records/Hollywood, 1997)

Joe Ely in Gene Parsons bosta kmalu obiskala Evropo in mogoče tudi naše koncertne odre, zato je prav, da vas opozorimo na njuno novo glasbo. Joe Ely je začel burno glasbeno kariero v skupini The Flatlanders, danes izvaja špansko obarvano različico countryja s kitaristom flamenka v ospredju, Gene Parsons pa ostaja zvest estetskemu prepričanju izpred desetletij in še vedno izvaja ameriško kozmično glasbo v pravem pomenu besede.

Elyjeva plošča Letter To Laredo - glasbenik naj bi ravno v teh dneh sklenil snemanje nove plošče - je v marsičem prelomna. Ely je bil vedno znan kot sijajen izvajalec pesmi drugih avtorjev - posebej rad je prepeval pesmi Butcha Hancocka in našega starega znanca Jimmieja Dala Gilmora -, na tej plošči pa se izkaže kot odličen avtor. Nekatere pesmi so resnično lepe. Čutiti je, da so besede kar same vrele iz pesnikovih izkušenj. Townes Van Zandt je nekoč rekel, da se nastajajoče pesmi noče niti dotakniti, če že na začetku pisanja ni začutil njene popolnosti. Ely verjetno ni takšen mojster, a je v pesmih, kot so All Just To Get To You, Saint Valentine in Ranches And Rivers, čutiti nekakšno resničnost in trpko privlačnost, značilno za teksaško glasbo, vendar Elyjeva glasba za nameček ne zveni niti malo jokavo, saj je izvedena v tršem slogu. To sploh ne preseneča, saj gre za glasbenika, ki je leta in leta izvajal rock in tu pa tam skušal koga (s skupino The Clash na čelu) navdušiti za country. Gene Parsons je po dokončnem razpadu skupine The Byrds - s Clarenceom Whitom sta odločilno zaznamovala njen zvok na zadnjih nekaj izdelkih - izdal samo tri solistične plošče. Glasbeni kritiki so album Birds Of A Feather večinoma pohvalili, čeprav bi mu mogoče lahko očitali tudi kako pomanjkljivost. Gene Parsons je bil namreč vedno vase zaprt glasbenik in ni nikoli silil v ospredje. Igra kitaro, bas, bobne, banjo, kitaro pedal steel in orglice, ima pa tudi prijeten glas s koreninami v petju dueta The Stanley Brothers. Za pričujočo ploščo sta z novo življenjsko spremljevalko, pevko Meridian Green, hčerko znanega pevca Boba Gibsona, napisala nekaj bolj ali manj dobrih pesmi in jih pomešala med znane skladbe, kot so Don’t Miss Your Water (William Bell), California Blues (Jimmie Rodgers), Lookin’ For Trouble (Steve Goodman) in Catch The Wind (Donovan Leitch). Med zanimivejše skladbe seveda sodijo tiste s kitaro Fender string bender.

Joe Ely je tokrat ponudil nekaj resnično novega. Ob plošči Letter To Laredo - na njej gostujeta Elyjev sodobnik iz časov skupine The Flatlanders Jimmie Dale Gilmore in celo Bruce Springsteen - boste uživali ljubitelji flamenka, rocka in konec koncev countryja. Gre torej za glasbo, namenjeno razmeroma množičnemu občinstvu. Gene Parsons je samo še enkrat opozoril nase in nam dal vedeti, da je še vedno sijajen instrumentalist. Če bi radi odkrili resnično vrednost Parsonsovega ustvarjanja, boste morali poslušati tudi nekoliko starejšo ploščo Kindling (Sierra Records, PO Box 5853, Pasadena, CA 91117-0853, USA).

Jane Weber