Letnik: 1998 | Številka: 2 | Avtor/ica: kEsma

FRONT LINE ASSEMBLY

FLAvour Of The Weak

(Off Beat/Panika, 1997)

Skupina Front Line Assembly (FLA) je nastala pred enajstimi leti v Vancouvru v Kanadi. Duo sta takrat sestavljala Bill Leeb, rojen v Avstriji (prej je nastopal kot alter ego, Wilhelm Schroeder, v Skinny Puppy), in Rhys Fulber. Po nekaj stotisočih dolarjev, več kot desetih albumih za sedem različnih svetovnih založb (Dossier, Wax Trax!, Cleopatra, Third Mind, Roadrunner, Metropolis, KK) je Rhysa pred letom dni zamenjal Chris Peterson; pred kratkim sta pri založbi Off Beat izdala album FLAvour Of The Weak.

V zgodnjem obdobju je skupina veljala za pobudnike trendov v electronic body glasbi in kasneje v industrijski glasbi. Ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih, v zlatih časih EBM, je gostovala tudi v Sloveniji in skupaj s Front 242, Nitzer Ebb ter Skinny Puppy gospodarila na plesiščih in gramofonih domačih didžejev. Po tem je v elektronski godbi prevladal trend techna in housa, ki v primeri z electronic bodyjem (EBM) in industrijo temeljita na bolj melodičnih osnovah, brez temno obarvanih vokalov. EBM in industrija se najdeta v ozadju elektronske glasbene scene.

Na FLAvour Of The Weak, ki je nastajal vse leto, ostanejo mračni vokali in stare acidovske "fat" basovske linije. Svež veter (Chris), dodajanje break beatovskih (skoraj drum'n'bassovskih) in peščice trance elementov ustvari izvirno in poslušljivo simbiozo, ki je dvoumna (beri parodična) kot kameleon s človeško glavo in "embriom" z vrhunsko oblikovanega ovitka. V komadih ironično pljuvata po (za njiju) nekritičnih socialnih in glasbenih trendih. V drugem, "skritem", pomenu plošče so jasno napovedane spremembe in nova era FLA, ki (ne) bo temeljila na okusu slabotnih (FLAvour Of The Weak) in hitro spreminjajočih se trendov (week in weak se v angleščini izgovarjata enako).

kEsma