Letnik: 1998 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jure Matičič

JONNY L

Sawtooth

(XL, 1997)

Techstep je v letu 1997 dosegel vse, česar si glasbena zvrst lahko želi. Vedno več ljudi je začelo delati mračne industrijske beate, ki so nekako našli občinstvo, klube in založbe. Odprt razvoj techstep scene, od konca 1996 pa do sedaj, je bil v veliki meri odvisen od dojemljivosti vsestranskega DJ-ja Grooveriderja, ki je med prvimi techstep vrtel v klubih in zraven produciral svoje komade. Kompilacija The Prototype Years je pod Riderjevo taktirko zbrala glavne producente: Optical, Matrx, Ed Rush, John B, Source Direct... Eden od zadnjih, ki je pristopil h krogu, je Jonny L - najprej s singlom Piper, kasneje še z albumom (prvencem) Sawtooth.

Vredno je omeniti, da se je med letom tudi techstep razvijal in se nagibal nazaj h koreninam v technu in hardcoru. Komadi so okleščeni jazzy vplivov, celo v techstepu pogosti distordirani basi so reducirani na minimum ali pa služijo le kot ozadje. Osnova komadov so preprosti, puristično zveneči bobni (two step), ki ne zvenijo več kot breakbeati, ampak so bolj detroit techno navdahnjeni. Techstep komadi so načeloma hitri (okoli 170 bpm), sedaj pa so se upočasnili in raje uporabljajo kompleksnejše dvoplastne beate in množico enkratnih elektronskih efektov. Ker je celotna scena obremenjena s tehnologijo, urbanim življenjem, se je zanjo porodilo nekakšno delovno ime - neurofunk.

Jonny L je prišel ravno ob pravem času, da pokaže, za kaj pri stvari gre. Sawtooth je eklektična mešanica, ki je kljub vsemu koncentrirana na techstep korenine. Tychonic Cycle in I Let You sta edina komada na plošči, ki popustita morskim ambientom in vokalom v slogu artcora. Treading, Piper in S4 odprejo cybertronski tehnološki frontalni napad, ki ima sicer manj beatov na minuto - lastnost, ki se ne pozna na ostrini. Detroit je elektro/techno komad, ki jasno pove, kdo so Jonnyjevi vzorniki. Two Of Us in Moving Thru Air si delita podobne techstep lastnosti, ki pridejo do neurofunkovskega sklepa v Obedience.

Neurofunk je kazalec, da se drum’n’bass razvija v kompleksno zvrst, saj npr. v nasprotju s prejšnjim enim dnem za izdelavo komada producenti porabijo tudi ves mesec. Vedno več vpliva ima eksperimentalna elektronika, to je vidno v strukturi komadov, ki niso več popolnoma repetitivni, ampak bolj raznoliki, čeprav izgubijo vsak občutek človeškosti. Neurofunk je ena od prvih reakcij na naraščajočo komercialnost drum’n’bass scene.

Jure Matičič