Letnik: 1998 | Številka: 2 | Avtor/ica: Bogdan Benigar

GOOD NEWS FROM RUSSIA

Porgy and Bess, Dunaj, 4. 1. 1998

Če si vrli Dunajčani privoščijo enotedenski festival Good News From Russia - New Music from the old USSR, potem si je ekipa Muske privoščila vsaj obisk tistega, kar se je ponujalo kot najžlahtnejše.

Preden nadaljujem, je treba seveda spomniti, da je bila nova muzika iz Sovjetske zveze v osemdesetih res nekaj tako okusno sočnega, da ljubitelja novega jazza in novoklasičnih praks nikakor ni mogla pustiti hladnega. Bolj ali manj vse diskografske zasluge gredo ruskemu emigrantu v Londonu Leu Feiginu, ki je pridno zbiral najboljše posnetke in jih izdal na več deset cedejih in celo v nekaj boxih, o katerih bo v tej reviji še govora, nekaj odličnih koncertov pa smo bili deležni tudi pri nas.

Na prvi ponedeljek v letu 1998 so Dunajčani postregli s trojnim programom, ki sta ga odprla Vjačeslav Gujvoronski s trobento in Evelin Petrova s harmoniko. Njuna tiha, nedinamična in nadvse resnobna muzika ni prišla do izraza v nabitem klubu, kjer se skoraj ni dalo premikati. Takšen uvod ni mogel skvariti razpoloženja, saj je najboljše šele prihajalo. A, glej ga zlomka, uvodni nastop sta skorajda ponovila legendarna Vladimir Tarasov iz Vilnusa in Vladimir Rezitski iz daljnega Arhangelska. Kot tretji je bil napovedan basist Vladimir Volkov, a ga nisem videl, niti ga ni bilo slišati. Skratka, fanta sta se srečala na Dunaju in zaigrala nekaj, kar nikakor ni spominjalo na dobre novice iz Rusije. Vse preveč monotono in neizrazito, improvizacija, ki ni zagrabila in je bila bolj sama sebi namen. Da večer lahko reši le še Sainkho Namchylak, je bilo očitno. In res. Njen Time Out je nepretenciozen, zabaven bend, kjer se glasbeni vzorci zbirajo okoli osišča, ki je seveda njen glas. Dub s Sainkho je bil še najboljši, a vse skupaj prekratko za resnejšo analizo. In vendar veseli, da Sainkho svoje glasovne sposobnosti širi prek mej tradicionalnega in improviziranega in da se pri tem neznansko zabava. Tako kot njena desna roka v bendu, Otto Lechner.

Toliko novic iz Rusije je bilo moč sprejeti tistega ponedeljka. Na festivalu so nastopili še Moscow Composers Orchestra, Arkadij Šilkloper solo, v triu s Sergejem Starostinom in Vladimirjem Volkovom ter v kvartetu z Andrejem Kondakovom, Aleksandrom Mašinom in Volkovom, duo Igor Butman in Andrej Kondakov, Enver Izmailov kot solist ter v duu in v triu ter na koncu še Ben-Canar Acoustic Drive Orchestra, ki ga sestavljajo ruski glasbeniki, živeči na Dunaju.

Bogdan Benigar