Letnik: 1998 | Številka: 3 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

Urbana črnina

Slušam ga otkad sam znam za sebe/i tebe …

To je samo košček verza iz komada One O One, ki je izšel na kompilaciji Blackout Project Impossible. One O One je sicer skladba, ki je posvečena zagrebškemu neodvisnemu Radiu 101, nastala pa je konec leta 1996, ko so hrvaške oblasti Stojedinici hotele odvzeti frekvenco in tako zagrebški eter očistiti motečih političnih elementov.

Vrstica Slušam ga … pa bi lahko bila namenjena tudi rapu oziroma hip hopu, če bi le prišla iz ust Filipa Ivelje, ki je mastermind za celotnim projektom Impossible in ena gonilnih sil za razcvet in lanski bum rapa na Hrvaškem. DJ Phat Phillie (njegovo hiphopovsko ime) se s svojimi prijatelji vedno pogosteje zadržuje tudi v Ljubljani, in to ne v kakšnem "fonckyjaško" napedenanem šminkerskem lokalu, ampak v samem žrelu ljubljanskega undergrounda, na Metelkovi. Tudi on je zelo underground in ve tako rekoč vse o rapu na Hrvaškem. Muska mu je odprtih ušes prisluhnila.

"Vse se je začelo sredi osemdesetih, leta ’84 na Radiu 101, ki se je takrat imenoval še Omladinski radio. Takrat je štartala oddaja Electrofunk premijera, ki jo je urejal in vodil Slaven Balen. Bil sem star devet let in sem začel poslušati to oddajo". Veteran torej. Spomnim se še prvih hrvaških hip hop zasedb in posameznikov, ki so se spoprijeli z mlado kulturo. "Eden prvih je bil Keops, ki je bil tudi grafitar, in je puščal sledove druge veje hip hopa po Zagrebu. Spomnim se nekega njegovega komada o tramvajih in kontrolorjih. Za njim so prišli E.T., ki so zdaj v popularnem danceu (Tek je 12 sati), pred 12 leti pa so delali hip hop in svoje posnetke predstavljali v Slavenovi oddaji." Najboljši od vseh hrvaških bendov tistega časa pa je bil Diffo (Different Organization), prva prav zveneča hiphopovska zasedba. "Delali so vse, od elektra naprej, rapali so sicer v angleščini, ampak za tiste čase so zveneli zelo močno". Nikoli sicer niso izdali vinila ali CD-ja, posneli pa so veliko različnih stvari za oddajo Electrofunk premijera, ki se je leta ’88 preimenovala v Rapattack. Sicer pa je bil hiphopovski krog ljudi precej majhen. Toda pozor! Prvi hrvaški rap vinil ne pripada Zagrebčanom, ampak reški skupini Ugly Leaders, "o katerih ne vem veliko, pa tudi tisto, kar so počeli, mi nikoli ni bilo preveč všeč. Delali so pač tisto, kar so takrat poskušali vsi v Evropi - kopirati Public Enemy".

Doba Blackouta se na Hrvaškem začne leta 93, toda Phillie in njegov sodelavec FRX sta sceno aktivno spoznavala že prej. "Z FRX-om sva bila na vseh prvih rap partyjih, tam nekje leta ’88 in ‘89. Takrat sem bil star 12, 13 let in imam res srečo, da sem doma iz zelo liberalne družine, tako da mi niso delali problemov". Še več. Leta 91 sta ata in mama Ivelja svojega šestnajstletnega mulca spustila v Ameriko, poba pa je takoj poromal na založbe in se vrnil z enormno maso svežega glasbenega materiala. Slaven je takrat ravno vabil v goste mladiče z dobro opremljeno fonoteko, in tako je nekega večera v oddaji Rapattack gostoval tudi Filip in takrat je spoznal FRX-a, ki je že prej sodeloval s Slavenom. Leta 1993 je Radio 101 ustanovil svoj drugi, povsem glasbeni program, Radio 1; pokrivanje črnih muzik so zaupali FRX-u, in rojena je bila oddaja Blackout, ki ni šibala le rapa, ampak tudi ostale (črne) urbane muzike. "Sicer je trajalo nekaj časa, da sva se z FRX-om ujela, ampak zdaj je iz leta v leto boljše. Ko so ukinili Radio 1, sva dobila torkov polnočni termin (00.00 do 03.00), ki ga imava še zdaj. Slaven ima še vedno oddajo Rapattack, kjer pokriva predvsem west coast in gangsta rap, Blackout pa se bolj posveča east coastu in undergroundu". Pri razvoju oddaje pa je imel vlogo še en dogodek: Filip je leta 96 pol leta študiral violino v Lovranu, potem pa se je odločil, da bo študij pustil, in se preselil v London. Hitro se je vključil v tamkajšnjo sceno, spoznal je radijske in klubske didžeje in se od njih veliko naučil. "V Londonu je bilo super in odločil sem se, da bom kar ostal. Nisem se hotel vrniti v Zagreb. Toda po družinskem posvetu smo le ugotovili, da je pametneje, da se vrnem in poskušam uporabiti te kontakte za razvoj hrvaške scene". Ofenziva Blackouta v druge sfere se je začela lani. Filip in FRX sta začela organizirati partyje, tako da sta v Zagreb pripeljala večino britanske rappersko didžejevske smetane. V studio Radia 101 so prihajali mladi rapperji, prinašali posnetke in se poskušali v freestylu.

Kompilacija Blackout Project Impossible je začela nastajati, ko je bil Filip še v Londonu in ko so se začele frke s stoenkino frekvenco. FRX je takrat zbral rapperje in posneli so One O One, ki je takoj postal himna Radia 101. "Ker je Radio registriran tudi kot izdajateljska hiša, smo začeli razmišljati o obsežnejšem projektu, kompilaciji, na kateri bi skušali hip hop približati širšim množicam, ker ima Radio pač omejen krog slišnosti". Če so hoteli priti tudi na vrh lestvic, ne vem, vem pa, da jim je to uspelo. Skladba Hrvatski velikani (kjer se pobje bedeno poigravajo z znanimi hrvaškimi liki z bankovcev) je hrvaški glasbeni blockbuster, ki je kmalu po premieri videospota za slab mesec osvojil prvo mesto v priljubljeni oddaji Hit depo na HTV-ju. Zanimivo je, da so poleg bolj mainstreamovsko naravnanega Blackout projecta na kaseti izdali tudi bolj underground kompilacijo Workshop Class #11, kjer so bolj rappersko pravoverne zadeve.

Hiphopovska mrzlica se širi po celi lijepi njihovi: radijske oddaje, posvečene rap godbi, so se lani pojavile še na zagrebškem študentskem radiu, na radiu Samobor, na radiu Maestral v Pulju, pa oddaja na otoku Rapu (oprostite, Rabu), v Splitu in dve oddaji v Zadru, ki jima je celo ime Blackout. "Ne vem, če so to pobrali pri nas ali pa gre za naključje. S fanti sicer sodelujemo in so v redu, toda povedal sem jim, da je zdaj, ko smo mi izdali album, čas, da oni zamenjajo ime". Ne rojevajo pa se samo radijske oddaje, vse več je tudi bendov, enemu, The Big Sleep iz Splita, se je celo posrečilo izdati ploščo pri Croatia Records. "The Big Sleep imajo svojo vizijo hip hopa. Ne imenujejo ga hip hop, ampak ping pong in se nasploh radi hecajo. Njihov album pa je čisto v redu".

Filip upa, da je zdajšnja pomlad šele začetek zlate dobe "hip hopa na Hrvaškem, in glede na dobro sodelovanje z Ljubljano, na celem evropskem south-east coastu". Zlata doba pa pomeni: boljšo distribucijo plošč, več domačih izdelkov, več kompetentnega pisanja o rapu ("to nam manjka, nikogar ni, ki bi poglobljeno in resno in redno pisal o dogajanju na rapovski sceni"), več koncertov, žurov in klubske ponudbe, več izbire pri garderobni opremi … Da ti se riječi pozlatile!

Napo-Lee-Tano