Letnik: 1998 | Številka: 3 | Avtor/ica: RobSet

SEPULTURA

Blood-Rooted

(Roadrunner Records/Nika, 1997)

Vsi vemo, da (originalne) Sepulture ni več. Skupino je zapustil Max Cavalera, pevec in kitarist, brez katerega si te južnoameriške druščine sploh ni mogoče zamišljati. Trije preostali člani (bobnar Igor Cavalera, kitarist Andreas Kisser ter basist Paulo Jr.) so odločeni nadaljevati, a jih čaka zelo zahtevna naloga, kajti Max je bil gotovo gonilna sila brazilskih tetovirancev. Pri založbi Roadrunner so (neprijetne) okoliščine hitro izrabili in izdali ploščo Blood-Rooted, zbirko težko dosegljivih posnetkov, ki jih ne najdemo na doslej izdanih ploščah Sepulture.

Zgodba o Sepulturi se prične leta 1984, ko je imel najmlajši član zasedbe (Igor) komajda štirinajst pomladi. Z začetnima dvema ploščama (Morbid Visions, Schizophrenia) bend ne naleti na večji odziv izven Brazilije, vse dokler ne pristopi k newyorškemu Roadrunnerju in zanj posname zakonik death/thrash metala, album Beneath The Remains. Dve leti zatem, leta 1991, Sepultura udari s silovito thrash ploščo Arise, s katero nemudoma pristane med najpomembnejšimi izvajalci metala v devetdesetih. Maxovo oboževanje pristne brazilske godbe in hard core skupin na drugi strani je več kot očitno na najpomembnejših albumih (Chaos A.D. in Roots), na katerih pa kvartet ne prizanaša z besno, agresivno, težko, industrijsko obarvano metalno glasbo. Večina pesmi z "zgoščenke" Blood-Rooted izhaja iz tega obdobja, 11 skladb je studijskih (v glavnem predelave in demo verzije), preostalih 7 so posneli v živo v Minneapolisu (Minnesota, ZDA) marca '94. Med priredbami je Sepultura po svojem značilnem receptu obdelala kultne švicarske metalce Celtic Frost, rojake R.D.P., pa starine Dead Kennedys ter Black Sabbath, izjemno učinkovita je zelo "jezna" izvedba War, štikla Boba Marleyja. Komad Mine odpoje Mike Patton, DJ Lethal je na novo "zlepil" pesem Lookaway, tu sta še demo različici komadov Dusted in Roots Bloody Roots. Zadnja tretjina albuma Blood-Rooted vsebuje koncertne posnetke (pretežno s Chaos A.D.), ki jih zaznamuje industrijsko brezhibna surovost in fantastičen zvok, kar samo potrjuje dejansko veličino Sepulture.

Kolekcija Blood-Rooted je torej dobra priložnost, da na enem mestu zberemo (skoraj) vse njihove koščke ter prisluhnemo kruti realnosti hrupnih Brazilcev iz časov nepozabne zasedbe, medtem ko se Max že vrača z novo skupino Soulfly.

RobSet