Letnik: 1998 | Številka: 4 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

MOONSPELL

Sin/Pecado

(Century Media, 1998)

Ko se je portugalski blackmetalski bend Morbid God preimenoval v Moonspell in leta 1994 izdal prvenec Under The Moonspell, so samo nepopravljivi optimisti na obzorju videli vzhajajočo zvezdo. Alkimija pa je pripomogla k izidu albuma Wolfheart leta 1995, in takrat smo se upravičeno vprašali, ali smo v preteklih letih kaj preslišali. In kot da to ni bilo dovolj, je leto kasneje izšel še album Irreligious, ki nas je dokončno prepričal, da morejo Moonspell mirno stati ob boku "velikim" bendom.

Zdaj je pred nami njihov četrti studijski album Sin/Pecado, ki se precej razlikuje od albumov, s katerima so Moonspell zasloveli. Neposrednost in ostrost izginjata, na njuno mesto se dviga (mogoče že pretirana) estetika, kajpak v temnih podtonih. Vokali so umirjeni, na trenutke melanholični in skladni s temačno melodiko kitar, vsemu pa vladajo sintetični zvoki sintetizatorjev in sampli, ki so s tolkali na trenutke eno.

Sin/Pecado je eden izmed tistih metalskih izdelkov, ki po estetiki močno izstopa iz tovrstne produkcije. Tako kot si bodo Moonspell z njim našli nove, zahtevnejše poslušalce, bodo razočarali marsikaterega starega fana. Sicer pa to ne sme biti pomembnejše od razvoja benda samega. Če so se Moonspell odločili za novo pot, je četrti studijski album odlična prelomnica, če pa se bodo nekega dne vrnili na staro, že shojeno pot, jim tega (po vsej verjetnosti) ne bo zameril noben poslušalec.

S. P. Sorrow