Letnik: 1998 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jane Weber

Zapiski s poti po ameriškem jugu (7. del)

Vlak iz preteklosti

Glasbo Terryja Smitha sem spoznal po naključju. V neki reviji sem prebral dobro oceno in nekako nejeverno segel po najnovejši plošči tega preprostega pevca in pisca pesmi. V Nashvillu sem bil dogovorjen z zelo različnimi glasbeniki. Obiskal sem zvezdnike, ki se jim je mudilo na petkov koncert v znamenito dvorano Grand Ole Opry, pa tudi skoraj popolnoma neznane trubadurje, ki si služijo denar z nastopi v poceni lokalih.

Že od nekdaj imam rad neznano, a dobro glasbo, pa naj gre za do pred kratkim neznanega Townesa Van Zandta ali za pesmi pozabljenih črnskih pevcev bluesa. Glasbeniki, ki niso okusili slave in jim ni do razkazovanja in pretirane medijske pozornosti, praviloma v glasbi ohranjajo nekakšno preprostost in neokrnjeno lepoto. V Nashvillu je takih večnih popotnikov veliko. Terryja Smitha sem poklical kmalu po prihodu v prestolnico ameriške glasbene industrije. Slišal sem vse tri njegove plošče, zato sem se na intervju lahko dobro pripravil. "Rodil sem se v Oklahomi, odraščal pa sem v Teksasu," je zgodbo začel Terry Smith. V hotel na obrobju Nashvilla se je pripeljal s starim avtomobilom iz obdobja Elvisa Presleyja. "Moji starši niso bili poklicni glasbeniki. Oče je sicer rad igral na orglice in nekoč nam je celo prinesel kitaro, da sva skupaj zaigrala in zapela kako pesem, vendar se v moji družini nihče ni resneje ukvarjal z glasbo in s snemanjem plošč."

Terry Smith je zanimiv slog - še najbolj spominja na uglasbene pripovedi Toma T. Halla - razvil ob glasbi zvezdnikov petdesetih in šestdesetih let, kot so bili Ernest Tubb, Webb Pierce, Bill Monroe, Mac Wiseman in Merle Haggard. Seznam zvezdnikov in ključnih ameriških glasbenikov, ki so se jim Smithove male pesniške mojstrovine zdele vredne snemanja, je prav neverjeten. Smithove preproste zgodbice o življenju nepomembnežev na ameriškem jugu so namreč zapisane na ploščah Roya Acuffa, družine Carter, Johnnyja Casha, Alison Krauss in celo Kitty Wells. "Look At My Hands je moja prva plošča in je v razpoznavnem slogu countryjevskega gospela," se je prvih snemanj spomnil moj prijazni sogovornik. "A Double Dose Of Country pa je dosledno tradicionalna countryjevska plošča. Ko sva z lastnikom založbe Ralphom Comptonom načrtovala snemanje tega albuma, sva skušala prihraniti nekaj denarja. Nekatere pesmi zato ne zvenijo dobro. Mislim, da nisva izbrala pravšnjega studia, a sva se iz te napake veliko naučila in odtlej vedno najemava samo najboljšo opremo in osebje. Pred kratkim sem izvedel dve dobri novici. Chris LeDoux je okoli leta 1980 posnel dve moji skladbi in ju izdal pri neki majhni založbi. Zaradi sodelovanja z Garthom Brooksom je vedno bolj priljubljen, zato je založba Capitol odkupila tudi njegove stare posnetke. Te plošče se zdaj prodajajo bolje kot ob izidu. Za vnovičen izid albuma Western Tunesmith sem izvedel šele, ko sem od založbe Capitol dobil denar za avtorske pravice. Pred kratkim mi je prijatelj povedal, da je po vplivnem radiu WSM slišal neko mojo pesem v izvedbi skupine The Cox Family in pevke Alison Krauss. Pozneje sva ugotovila, da gre za mojo gospelovsko temo I Know Who Holds Tomorrow. Ta plošča je pozneje dobila številna priznanja."

Po pogovoru s Terryjem Smithom sem obiskal dvorano Grand Ole Opry. Smith na njen oder verjetno ne bo stopil nikoli, a njegove pesmi iz ust drugih glasbenikov bodo še dolgo odmevale iz zvočnikov radia WSM. V neki drugi recenziji pevčevega zadnjega albuma Quilt Of Memories sem bral, da je Terry Smith sicer odličen pisec pesmi, da pa njegovo petje ni vedno v skladu s tradicionalno glasbeno spremljavo. Takšnih napak pa countryjevska srenja ne dovoljuje. Če imate radi glasbo, kakršno predstavlja razvpita countryjevska televizija CMT, vas Smithova glasba verjetno ne bo navdušila; če pa iščete starinske pripovedi v slogu Toma Halla, se vam bo ob pesmih, kot so The Man Who Fell Through The Hole In His Shoe, Train From The Past in Happy All Over My Face, odprl nov svet. Terry Smith je resnično kot popotnik na vlaku iz preteklosti. Upam, da se bova še srečala.

Jane Weber

(Se nadaljuje. Prihodnjič: Pri Charlesu Wolfu, piscu knjig o ameriški glasbi).

DISKOGRAFIJA:

Look At My Hands (1979, New Horizon Records)

A Double Dose Of Country (1987, Rhinestone Rooster Productions, PO Box 160191, Nashville, TN 37216, USA)

Quilt Of Memories (1996, Rhinestone Rooster Productions)