Letnik: 1998 | Številka: 5 | Avtor/ica: RobSet

FU MANCHU

The Action Is Go

(Mammoth Records/Multimedia, 1997)

Fu Manchu so neozdravljivi in bodo vedno tekali po stezah že davno minulih let. So zapriseženi oboževalci obdobja sedemdesetih let in vsega, kar sodi zraven. Če uporabim termin "retrorock" bend, potem so Fu Manchu idealni predstavniki. Pridobitev bobnarja Branta Bjorka je zgolj potrditev, da se poslanstvo Kyuss ni končalo z njihovim razpadom.

Število nostalgičnih skupin, oplojenih s povratniki Trouble, Melvins, Masters Of Reality, Monster Magnet in Kyuss, je v zadnjem času strašansko naraslo. Vse več izvajalcev se priklanja arhaičnim hard rock obrazcem, kalifornijska četverka pri tem gotovo vodi. Fu Manchu so bend, ki z vsako novo ploščo prezrcali prejšnjo, pa se še zdaleč ne ponavlja. Prvenec No One Rides For Free, zatem Daredevil in nato še In Search Of... so predhodniki današnjega The Action Is Go, vendar posebnega razvojnega napredka praktično ni opaziti. Namerno zastarela, low-fi produkcija, naftalinski heavy riffi, psihedelično histeričen vokal in poskočni "bikerski" ritmi zopet polnijo naša ušesa. Vprašanje avtentičnosti je odveč, kajti početje zasedbe Fu Manchu moramo gledati s stališča funkcionalnosti. Garažna hard rockerska gmota šestnajstih preprostih skladb z albuma The Action Is Go pa učinkuje popolnoma. Glasbeno tkivo si Fu Manchu najraje sposojajo s prvobitnih plošč utemeljiteljev krepkejših zvokov: Black Sabbath, Kiss, Mountain, Blue Cheer in MC 5. Zato ni čudno, če se vam bo marsikatera skladba (na primer Urethane, Anodizer, Strolling Astronomer) slišala nekam znano, morda celo preveč znano. Ampak nikakor ne obrabljeno, izčrpano in suhoparno. Ne. Fu Manchu kljub izrazito očitnim navezavam uspevajo zaradi sproščene, zdrave, naravne, pristne energije, ki je v rock'n'rollu nikoli ni preveč. So vesoljski acid rock bend z jajci, ki v skladbah opeva starinske hitrostne avtomobile, cestne vragolije, stripovske junake ter igralne avtomate.

Z The Action Is Go so Fu Manchu diskografijo obogatili s še eno "sabbathovsko" pustolovščino, ki je vredna pogostega omamljanja. Če album skrivnostno izgine iz vaše sobe, pojdite najprej pogledat v "fotrovo" kolekcijo rockovskih klasik. Tja zagotovo spada.

RobSet