Letnik: 1998 | Številka: 5 | Avtor/ica: Codex

PANACEA

Twisted Designz

(Position Chrome, 1998)

Prvenec producenta Panacea, Low profile darkness (Position Chrome, 1997), se je pojavil kot strela z jasnega, pretresel svet in postal neznansko vpliven. Bil je celo mračnejši, brutalnejši in bolj opustoševalen kot album The destroyer (DHR, 1996) breakbitaškega terorista Aleca Empira. Kljub brutalnosti je bil obenem evforičen in simfoničen, celo wagnerjanski. Tako si je Mathias Mootz že prislužil mesto na panteonu revolucionarne nemške glasbe. Čeprav bi sam verjetno zavrnil podobno povezavo, pa ga njegova produkcija konstituira kot temačnega tisočletnega naslednika Wagnerjeve epske teatraličnosti.

Twisted designz ni preprosto nadaljevanje prvega albuma. Že sama vizualna podoba albuma je ironično grozljiva; podoba Mootzove glave spominja na groteskne naslovnice na produkciji Aphexa Twina, na notranji strani zagledamo producentov kvazi (heavy)metalni logo. Panacea sedaj opisuje svoje delo kot "industrial hatecore terrorstep", ki se napaja iz "antiprincipa", zato je prej bliže Wagnerjevemu revolucionarnemu kot reakcionarnemu obdobju. Specifik Airborne se odpre s filmskimi godali, v katera zarežejo kovinska bodala. Od samega začetka je razpoloženje podobno produkciji založbe DHR in Panacejevemu edinemu resnemu tekmecu Shizuu, vendar imajo njegovi biti (beati) simfonično razsežnost. Tako opombe na ovitku kot novost zvokov kažejo na vpliv sorodnih duš z mednarodne noise podzemne scene (južnolondonska založba Praxis, newyorška gabber založba Industrial Strength, DHR in drugi). Tokrat Panacea ne uporablja semplov, ampak svoj elektronsko popačen glas; tako prikliče v spomin "izmaličene načrte" (twisted designz) strojev, ki imajo očitno funkcijo "krvnikov civilizacije". Kljub temu je Twisted designz bolj igriv in eklektičen kot njegov monolitski predhodnik, ki je bil bliže intenzivnemu bombardiranju s terorjem, najnovejši produkt pa namiguje le na urbano vojno v postapokaliptičnih ruševinah z mutantskimi roboti. Na njem najdemo ambientalne (Quantum loop), elektro (Tobsucht) in industrial zvoke ter neprimerno hujšo verzijo basovske linije Jonnyja L (Lightbringer). Zadnji specifik bo zvenel znano vse tistim, ki so slišali Chrome Allstarz Live na kompilacijski plošči Position Chrome (1997), saj vsebuje prodorno ostre basovske linije, ki se prepletajo z drugimi vrstami zvočnih razbitin.

Low profile darkness je razbil kalup. Po njem ni moglo biti nič več enako. Mootz pa tokrat ni poskušal zadati le enakega kataklizmičnega udarca, ampak narediti nekaj bolj kaotičnega in drugačnega, s pogonom na vedno isto gonilno silo. Kljub manjši intenzivnosti je Twisted Designz album za najbolj vztrajne, za ljubitelje skrajne, adrenalinske elektronike, ki vedo, da z več tveganja še več pridobijo. Je dokaz, da se Panacea s skovanko "industrial hatecore terrorstep" dokončno poslavlja od tradicije drum and bassa, na katero se je doslej navezoval.

Codex (prevod: Eva Horvat)