Letnik: 1998 | Številka: 5 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

KILLAH PRIEST

Heavy Mental

(Geffen, 1998)

CAPPADONNA

The Pillage

(Epic, 1998)

Tega, kar je nastalo iz deveterice na (v hip hop svetu) neuglednem Staten Islandu domujočih mladičev, ne moremo več označiti z besedami, kot sta imperij in dominacija. Potreben je preskok v terminologijo ekonomsko-trženjske sfere: Wu-Tang so blagovna znamka, »trade mark«. Kot Coca Cola ali Levi’s ali Radenska. No, v resnici so večji od Radenske, pa čeprav so priljubljeno mineralko v osemdesetih (vsaj v reklamah) pili tudi Italijani, Japonci in Afroameričani. Slednji v devetdesetih raje posegajo po izdelkih Clana. In teh je na voljo več kot dovolj. Poleg linije »street« mode in parfuma se nam obeta še WU prehrambena veriga. Vmes pa fantje izdajajo plošče: tako, da ne pozabijo, da so v osnovi muzikanti. Skoraj istočasna sta po žepih Wu-konzumentov udarili dve ediciji manj izpostavljenih članov klana.

Killah Priest streže z netipičnim zvokom (za wu-jevca), ki ga je oblikoval shaoulinski RZA-jev študent True Master - netipičnim zato, ker je veliko bolj umirjen, skorajda že meditativen in streže z novim horizontom do sedaj še neslišanih samplov, med katerimi na tem mestu izpostavljamo le Nusrata Fateha Alija Khana. Vendar je zvočna podoba le odsev besedne, saj je Killah Priest najbolj filozofski klanovec, tako da njegovi verzi, polni bibličnih in drugih verskih metafor, puščajo široko interpretacijsko polje, ki ga mora zapolniti poslušalec. Tako rekoč interaktivni intelektualistični »špil«, ki ga toplo priporočam.

Malo manj navdušenja žanje Cappadonna, po stažu najmlajši Clanovec, ki pravzaprav nima polnopravnega članstva, saj ga na plati Wu-Tang Forever redno navajajo kot gosta, pa čeprav ga slišimo skoraj v vsakem drugem komadu. Tudi tukaj je del produkcijskega posla opravil True Master, druge parte pa so namiksali Mathematics, Goldfinghaz in wu-tangovski mag RZA. Cappadonna je sicer simpatičen poba, a njegov slog še ni dovolj dodelan, da bi ga lahko že na prvo uho ločil od drugih Clanovcev. Da bo moral še veliko delati, je jasno predvsem v »guest komadih«, kjer ga popolnoma zasenčijo U-God, Method Man, Ghost Face in Raekwon. Njegova dejavna participacija na Wu-Tang Forever je nedvomno obetala več.

Clanu se za uspeh in produktivnost v letošnjem letu ni treba bati. Nenazadnje bi lahko živeli že od slovenske rap baze. Kočevski pobje na ljubljanskih rap žurih radi povejo, da so doma iz Koče-wu-ja. Nedvomno si bodo priskrbeli obe ocenjeni plošči, ne tako hardcorovskim fanom pa iz tegale menuja priporočam Killaha Priesta.

Napo-Lee-Tano