Letnik: 1998 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Jane Weber

Kozmična Amerika

Pozdrav iz Bakersfielda

Buck Owens je s svojo užitkarsko glasbo vplival na številne izvajalce countryjevskega rocka, in zato sodi med pomembnejše vizionarje povojne ameriške glasbe. Marsikateri nadobudnež se je prav ob poslušanju njegovih plošč opogumil in prvič stopil na koncertni oder in v snemalni studio. Med njegovimi prvimi učenci so bili tudi člani skupine The International Submarine Band.

Plošča Safe At Home skupine The International Submarine Band danes sodi v klasiko countryjevskega rocka in še vedno pomeni navdih nekaterim mladim trubadurjem, bakersfieldski slog Bucka Owensa pa je malodane utonil v pozabo in le glasbeniki, kot so Dwight Yoakam, Chris Hillman in znanec naših koncertnih odrov Dale Watson, se občasno spomnijo nanj. Buck Owens se je leta 1992 upokojil in nehal redno nastopati. Najbolj priljubljen je bil v šestdesetih letih, ko je nanizal kar 26 velikih uspešnic. Rodil se je leta 1929 v Teksasu. Po poti Route 66 je najprej odšel v Arizono, nato pa v Bakersfield. Tam so Tommy Collins in še nekateri drugi izvajalci že začeli izvajati značilno kalifornijsko obarvano različico honky tonka. Ko so Emmylou Harris nekoč vprašali, kako bi opisala, za kaj gre v countryju, je novinarjem predlagala, naj poslušajo Owensovo uspešnico iz leta 1959 z naslovom Second Fiddle. Nadarjeni Owens je začel kariero kot kitarist in sprva sploh ni hotel prepevati. Pred mikrofon je stopil samo, kadar ni bilo vodilnega pevca, vendar je občinstvo v beznicah začelo vztrajno spraševati po njem in tako je spontano postal eden največjih vokalnih stilistov v tej glasbi. Sploh je za Owensovo glasbo značilna neverjetna glasbeniška kakovost. Njegova spremljevalna skupina The Buckaroos je veljala za eno najboljših, njen kitarist in violinist Don Rich si brez dvoma zasluži mesto na vseh lestvicah najpomembnejših kitaristov, čeprav glasbeni pisci nanj radi pozabljajo. Celo Jerry Garcia se je že v poznih šestdesetih letih zavedal Owensove veličine. "Tudi mi smo del te bakersfieldske šole," je nekoč izjavil duhovni vodja skupine The Grateful Dead. "Poslušali smo country'n'western rock'n'roll, kakršnega sta igrala Buck Owens in Merle Haggard, in hodili na te koncerte. Nad igranjem teh glasbenikov smo bili navdušeni, Don Rich je zame eden najboljših glasbenikov. Nekaj tega duha smo vključili v ploščo Workingman's Dead, čeprav ob površnem poslušanju tega ni opaziti. Nekatere pesmi na tem albumu so neposredno posvetilo Owensovi glasbi." Buck Owens je posnel tudi veliko vokalnih duetov s pevkami, kot so Rose Maddox, Susan Raye in Emmylou Harris. V pesmih - večino uspešnic je napisal sam - je prepeval o preprostem človeku, izgubljenem v novem svetu, in z izjemno močno vizijo za vedno spremenil to na videz nazadnjaško glasbo. Najbolj so ga proslavili prav sijajni dueti s pred kratkim umrlo Rose Maddox.

Buck Owens je bil eden največjih stilistov v countryju. Danes živi na svojem posestvu in je vesel obiska kakega starega prijatelja. Z njegovega ranča še nihče ni odšel brez spominka - kopije njegove znane akustične kitare. Owensov slog so posnemali številni pevci in kitaristi, njegov najzvestejši učenec je brez dvoma Dwight Yoakam, njegovi oboževalci pa so bili tudi člani skupine The Beatles. Owensove zapovedi, da nikoli ne bo igral nič drugega kot country, se danes žal držijo le redki zanesenjaki, zato ima pevčeva bogata zakladnica toliko večjo vrednost.

Jane Weber

IZBRANA DISKOGRAFIJA:

The Buck Owens Collection (1959-1990) (Rhino Records, 1992)

Dosegljivih je razmeroma veliko Owensovih albumov, s to zbirko treh kompaktnih plošč pa bo vaša zbirka bogatejša za skoraj vse ključne Owensove uspešnice (Under Your Spell Again, Excuse Me, Fooling Around). Zbirki, ki jo spremlja obsežna spremna beseda z natančnimi podatki o snemanjih, bi lahko očital samo manko nekaterih gospelovskih skladb, ki jih je Owens tako rad prepeval, a se jim je zaradi nekomercialne naravnanosti velikokrat izogibal. Tu so zbrani številni dueti z zvezdniki, ki jih je Owens predvsem proti koncu kariere veliko snemal, kot pri večini pevcev je tudi v njegovi zakladnici najzanimivejše zgodnje obdobje. Ljubitelji ameriške kozmične glasbe bodo z zanimanjem prisluhnili sijajni različici skladbe Close Up The Honky Tonks, znane iz repertoarja skupine The Flying Burrito Brothers. Za popolnejšo sliko o countryju iz Bakersfielda boste morali poseči tudi po ploščah Tommyja Collinsa in Merla Haggarda, temu glasbenemu slogu je zelo blizu tudi Dale Watson.