Letnik: 1998 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Jane Weber

JIMMY D LANE

Long Gone

(Acoustic Sounds, 1997)

BOXCARS

Jumpin' Tracks

(Kickback Records, 1997)

V bluesu je vsake toliko časa zaslediti kako res odlično ploščo. Jimmy D Lane je sin Jimmyja Rogersa, pa ne začetnika countryja in jodlarja, ampak tistega Rogersa, ki je napisal skladbo Walkin' By Myself, širšemu občinstvu znano iz repertoarja Garyja Moora. Christine Albert in Chris Gage pa sta se na plošči Jumpin' Tracks podala v občutljivejše glasbene vode, tja, kjer se mešajo soul, blues in country.

Jimmy D Lane je odraščal ob očetovem bluesu, sodeč po izjemno intenzivni in brezkompromisni različici elektrificiranega bluesa na pričujoči plošči pa je rad poslušal Alberta Collinsa, Jimija Hendrixa, Huberta Sumlina in druge slogovno močne kitariste. Plošča Long Gone je pravi bluesovski tornado, bolj kot ljubiteljem starega bluesa namenjen poslušalcem bluesovsko obarvanega rocka. Mladi glasbenik je v nekaterih delih še nekoliko negotov, vendar bo uho, vajeno dobrega bluesa, hitro odkrilo številne podrobnosti, ki tej plošči dajejo visoko ceno in pomen. Duo Boxcars, ki ga sestavljata studijski kitarist Chris Gage in v Teksasu razmeroma znana in cenjena pevka countryja Christine Albert, se je na prvencu odločil združiti prvine soula, bluesa in countryja. To so nekoč počeli Ray Charles, Gram Parsons in številni drugi glasbeniki, podobno estetsko prepričanje bi danes lahko pripisali izvajalcem, kot so bratje Holmes in Lyle Lovett. Plošča Jumpin' Tracks prinaša nekaj lepih in prepričljivih balad, na trenutke pa zveni medlo in šibko. Tu mi pridejo na misel stari posnetki Boba Dylana in drugih kantavtorjev. Ti pevci so samo z akustično kitaro in orglicami ustvarili neponovljivo razpoloženje, veliko današnjih trubadurjev pa se izgublja v tehničnem labirintu studia in notranje praznine. Christine Albert je očitno veliko poslušala Emmylou Harris in podobne pevke. Njen glas je prodoren, ima lepo barvo, zato prav v njem in v kitarskih vragolijah Chrisa Gaga najdemo poglavitno vrednost tega albuma.

Jimmy D Lane podobno kot Keb Mo in nekateri drugi mladi glasbeniki bluesu odpira nova obzorja. Dovolj je nadarjen, da bomo zanj še slišali, ima tudi to srečo, da snema za znano avdiofilsko založbo Analogue Productions/Acoustic Sounds (P.O. Box 1905, Salina, Kansas 67402-1905, USA). Christine Albert in Chris Gage - njuna skupina Boxcars je dobila ime po eni izmed najbolj znanih skladb Butcha Hancocka - bosta poleti nastopala po Evropi in mogoče boste njuno glasbo lahko preverili na kakem našem odru. Njune plošče boste veseli ljubitelji nosljajočega glasu Jimmieja Dala Gilmorja; on je soavtor skladbe Now That You're Gone, prispeval je tudi spremljevalni vokal.

Jane Weber