Letnik: 1998 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Jure Matičič

WAX DOCTOR

Selected Works 94-96

(RinS, 1998)

RAZLIČNI IZVAJALCI

Dark Zone

(Millenium, 1998)

Na začetku se je bilo precej težko navaditi na to, da je večina izdaj, s katerimi nam lahko postrežejo elektronske založbe, kompilacijskih. Večina avtorskih navdihov se pač pojavi v omejeni obliki singla, posledično in predvsem iz komercialnih razlogov postavljenega v kakšno kompilacijo največjih hitov neke založbe ali izvajalca ali pa v miksan posnetek, če je slučajno všeč kakemu didžeju. Selected Works in Dark Zone sta tipična predstavnika obeh.

Wax Doctor, pravzaprav njegov alter ego, Paul Saunders, je stari znanec drum’n’bass scene in producira tisto tipično obliko bobna in basa, ki je kraljevala okoli LTJ Bukema in Alexa Reeca pred nekaj leti. In prav zato lahko na naslovnici vidimo letnici 1994 in 1996, poleg naziva Zbrana dela, seveda. Scena je kljub mladosti postala tako razvita, da se že najdejo producenti, ki izdajajo zbrana dela. In to predvsem tisti, ki že leto ali dve (to je v drum’n’bassu veliko) niso iz studia iztisnili nič kaj preveč zanimivega ali vsaj javno slišanega. Ampak kljub vsemu Wax Doctorju, podobno kot v hip hopu LL Cool J-u, ne more nihče ničesar očitati, ker je pač starosta scene, podobno kot Goldie, Bukem, Fabio in podobni. Doctor je pod pretvezo albuma zbral osem najljubših komadov, katerih večino je izdal pri založbi RinS, kjer je zdaj, nekaj pa tudi pri Metalheads in Talkin’ Loud. Od njega kaj drugega kot dobro mero inteligentnega drum’n’bassa pač ne moremo pričakovati. Veliko pove sodelovanje s kolegom Alexom Reecom in remiksanje projekta Model 500 legendarnega detroitskega tehno heroja Juana Atkinsa. Doctorjeva glasba je skoraj matematično sestavljena, čeprav zveni jazzy in funky, glavna nota pa je že tradicionalna umirjenost in ambientalnost. Preživeli iz obdobja art cora torej še vedno 'mešajo štrene', čeprav že dolgo ne pripadajo več undergroundu, kot sami zase radi mislijo. Kdor se zanima za zgodovino, si bo Doctorjeva zbrana dela vendarle z veseljem ogledal in poslušal.

Dark Zone je ravno nasprotje Zbranih del, saj naniza tiste najnovejše, najinovativnejše, najhitrejše in po večini še neznane producente, razen nekaterih, ki se jih je že prijel status starost - na primer Aphrodite. Založbo Millenium poznamo po kompilacijah, ki so povečini miksane, iz drum’n’bass godbe pa je najbolj znana njena serija Atmospheric Drum’n’bass, ki raziskuje nežnejšo stran scene in je doživela že tretje nadaljevanje. Dark Zone se spušča v nasprotno stran, v najhujše primere izkoriščanja basov, super hitrih breakbeatov in zlobno zvenečih ambientov, horror ozadij. Dark ali tech-step drum’n’bass se stvar imenuje, sliši pa se jo lahko v najbolj underground klubih, čeprav se temačna materija prebija po lestvicah in postaja pomemben del in označevalec scene. Dark Zone zveni navdušujoče in ne pada preveč v monotonost, tako da lahko priznamo, da je Dread Bass, ki je izbral in miksal komade, nalogo odlično opravil. Miks vsebuje 15 komadov in je, čeprav takoj po začetnih dveh komadih napetost popusti, proti koncu spet prijetno hiter in hrupen - to je pač odvisno od tega, kje ga vrtite, poudarek je vsekakor na basih. Priporočljivo za tiste, ki jim je všeč drum’n’bass na trši strani.

Jure Matičič